Mennyire veszélyes betegség az anorexia és a bulimia?

2020. október 29. 18:09 | Csiffáry Zsuzsanna

Drasztikus fogyókúra során állandó fókuszt helyezünk arra, hogy mit ehetünk és mit nem. Ez mentálisan kimerítő. Ráadásul ha túlságosan megszorító az étrend és sok élelmiszer fogyasztását nélkülözzük, akkor tápanyaghiány alakulhat ki, ami a későbbiek során hiánybetegségekhez is vezethet. Akár olyan betegségekbe is fordulhat a divatdiéta, mint például az anorexia nervosa vagy a bulimia.

A folyamatos ételmegvonás állandó ingerültséget, alvás- és koncentrációs zavarokat okozhat, ezáltal pedig a napi életminőségünk romlását is eredményezheti. Mindezek mellett gyakori következmények közé tartozik az anorexia és a bulimia kialakulása. 

– Mindkettő bno-kóddal rendelkező betegség. Az anorexia korábban alakul ki, amelynek hátterében a családi szigor, a családtagok túlzott elszigetelődése áll. Például ha egy családban kitűnő tanuló a gyermek, de egyszer négyest visz haza, az nagy dráma. Az anorexiás mindig erőn felül akar teljesíteni. A valós életben is erőn felül tanul, sportol, táncol. Jellemzően a lányokat támadja meg ez a betegség, de kis számban előfordulhat fiúknál is. Mivel készséggel főznek, az asztalnál szóval tartják a családot, így látszatra ez a betegség nem egyértelmű. Észre sem lehet venni, hogy amíg ők beszélnek és a családtagok esznek, nekik nem ürül a tányérjuk. Ez a jelenség odáig fajulhat, hogy egyáltalán nem fog tudni enni az adott beteg. Továbbá a lányoknál elmarad a menstruáció – foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a behir.hu megkeresésére Galambosné Varjú Blanka mentálhigiéniai szakember, családterapeuta és pszichodrámavezető. 

Hozzátette, hogy a bulimia (amikor valaki evés után hánytatja magát) a késői kamaszkor betegsége, gyakran az anorexiából alakul ki. De létezik a kettő ötvözete: a bulenoxéria, a nem evés és a hánytatás keveréke. Galambosné Varjú Blanka szerint a szépségiparnak is nagy felelőssége van ezeknek a betegségeknek a kialakulásában, mert nők a mintát látva rossz testképet alakíthatnak ki magukról. 

– A reklámok és a testsúlyhoz kötött modellszakma azt súlykolja a nőkbe, hogy nem elég jók. Ebből ered a mell- és fenékplasztika is, hiszen mindegy, hogy mit, de valamit változtatni akarnak magukon. A másik oldala az éremnek, hogy aki egészségesen kezd élni és igyekszik kiszűrni a cukrozott, tartósítószerekkel ellátott élelmiszereket az étrendjéből, annak rá kell döbbennie arra, hogy ez szinte lehetetlen – tette hozzá a szakember. 

A szakember fontosnak tartja, hogy figyeljünk a családunkra, gyermekeinkre, különösen akkor, ha a lányok elkezdenek bő nadrágot és pulcsit hordani. Javasolja a családterápiát is, amellyel megyénkben dr. Gácser Magdolna és dr. Albert András foglalkozik.

FEL