Úszás: a két fiatal, gyulai sportolót köszöntötték

2020. július 31. 12:35 | Papp Ádám Sándor

Az elmúlt hétvégén rendezték meg a Négy Nemzet Úszóversenyét Budapesten. A 15 esztendős Veres Laura és a 17 éves Mácsok Fruzsina a koronavírus-járvány utáni első nemzetközi viadalon ért el óriási sikert. A két fiatal, gyulai versenyző a vártnál jobb helyezést ért el, pénteken köszöntötték őket.

Mint arról korábban beszámoltunk, gyulai úszok remekeltek a Margitszigeten, ahol a két tehetség, Veres Laura és Mácsok Fruzsina a felnőttek között bizonyítottak. A mezőnyben ott volt többek között a háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizennégyszeres Európa-bajnok magyar úszónő, Hosszú Katinka, az olimpiai bronzérmes, világbajnok és hatszoros Európa-bajnok, rövid pályás Európa-bajnok Kapás Boglárka és a Verrasztó testvérek is. 

A Gyulai Várfürdő Úszószakosztályának versenyzője 100 méteres mellúszás fináléjában a 2003-as születésű Mácsok Fruzsina a 8. helyen végzett. Ugyanebben az úszásnemben 200 méteren Mácsok szintén a 8. helyet szerezte meg.

– Nagyon örültem, hogy több, mint 4 hónap után versenyezhettünk. A délelőtti időeredményeimmel meg vagyok elégedve, viszont úgy érzem, hogy a döntőben nyújtott teljesítményemmel kevésbe, sokkal jobban szerettem volna úszni. Alapjában véve örültem, hogy képviselhettem a magyar válogatottat – fogalmazott a 17 esztendős úszó.

A másik gyulai versenyző, Veres Laura a 4x100 gyorsváltóban Verrasztó EvelyntMolnár Flórát és Gyurinovics Fannit kiegészítve Lengyelország mögött a 2. helyen végzett.

– Már többször úsztam együtt Verrasztó Evelynnel és nagy öröm, hogy 15 évesen egy ekkora nevű sportolóval együtt úszhatok a magyar válogatott színeiben. Számomra ez óriási motiváció – emelte ki Veres Laura.

Tóth András vezetőedző elmondta, hogy a Négy Nemzet Úszóversenyére azzal a céllal érkeztek, hogy a B döntőbe bejussanak, ám erre tanítványai rácáfoltak. Példaként említette, hogy az első napon Veres Laura a 200 méter gyorson Késely Hajnalka és Kapás Boglárka mögött 3. legjobb magyarként ért célba a 15 esztendős úszó, amellyel megúszta az idei Ifjúsági Európa Bajnokság szintidejét is egyben.

– Az utánpótlás szövetségi kapitány is több esetben is kiemelte és elismerte a Gyulai Várfürdő Úszószakosztályának eredményét és azt, hogy két gyulai versenyzőt is láthatott a közönség az A döntőben. Ez óriási elismerés és motiváció a lányok számára, a folytatást illetően – fogalmazott Tóth András.

 

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

 

Nagy dicsőség Gyula számára, hogy két ígéretes, fiatal úszó is képviselte a várost ország-világ előtt – ezt már Görgényi Ernő polgármester mondta. Hangsúlyozta, hogy a képviselő-testület több, mint 10 millió forinttal támogatja évről-évre az úszószakosztály működtetését és az iskolai úszásoktatást is. 

– Ma már a nemzet sportéletének jeles szereplői Veres Laura és Mácsok Fruzsina. Azt gondolom, hogy nagy élmény végigkövetni az ő pályafutásukat. Lehet látni, hogy rendkívül tehetségesek és elkötelezettek. Hosszú évek kemény munkája van az általuk elért eredmények mögött. Az is fontos, hogy őket segíti az a felkészült edzői munka is, amely előrevetíti, hogy a gyulai úszósportnak nem csupán múltja, hanem szép jövője is van – emelte ki a városvezető.

A két fiatal tehetség számára a következő verseny november végén lesz, ahol a Serdülő és az Ifjúsági Országos Bajnokság mezőnyében állhatnak majd rajthoz. Továbbá decemberben, a felnőtt országos bajnokságon is megmérettetik magukat és amennyiben ott is sikeresen szerepelnek, a 2021-es Ifjúsági Európa Bajnokság és 2021-es Tokiói Olimpia a cél számukra.

További programok »

Gyula

Termelői mézvásárral folytatódott a gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál

Ezen a hétvégén rendezik Gyula legédesebb gasztronómiai eseményét, a tizennegyedik Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a cukrászati különlegességek bemutatása mellett méhészeti kiállítással és vásárral várják az érdeklődőket. Immáron hagyomány, hogy a fesztivál második napján hirdetik ki az "Év Kiváló Magyar Méze" verseny győztesét.
17:21
FEL