A 15 éves úszó olimpikont köszöntötték Gyulán

2021. augusztus 18. 15:15 | Papp Ádám Sándor

A tokiói olimpia 4x200 méteres gyorsváltó döntőjében szereplő 15 éves úszót, Veres Laurát és edzőit köszöntötték szerdán a gyulai városháza dísztermében.

Veres Laura várostörténelmi sikert ért el, hiszen korábban gyulai színekben egyetlen úszó sem szerepelt olimpiai döntőben – ezzel a gondolattal kezdte köszöntő beszédét Görgényi Ernő polgármester. A városvezető kiemelte: Veres Laura sok fiatal úszó számára példakép lehet, hiszen 15 éves korára többszörös országos bajnok, junior Európa-bajnok és a felnőtt mezőnyben EB ezüstérme mellett immár olimpikon is.

– Az úszósport az egyik legeredményesebb ebben a városban. Időről-időre a Gyulai Várfürdő úszói az élvonalba kerülnek, de ez az eredmény, amelyet Veres Laura elért, még a helyi sportban is ritkaságszámba megy. Olimpiára gyulai úszó utoljára Nagy Sándor személyében 1976-ban jutott ki, aki akkor már rövid ideje budapesti színekben szerepelt. Veres Laura az első olyan úszó, aki gyulai színekben úszva, helyi edzők által felkészítve, gyulai medencékben tréningezve jutott ki az olimpiára – emelte ki Görgényi Ernő.

A polgármester továbbá köszönetet mondott a 15 éves úszót felkészítő Tóth András vezetőedzőnek és Juhász Jácint szárazföldi edzőnek is.

A térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy óriási teljesítmény, hogy Veres Laura 15 évesen részt vehetett az olimpián, az pedig külön elismerésre méltó, hogy a döntőben a 7. helyen végzett a váltóval. Kovács József kiemelte: az olimpiai részvételt több korábbi szép eredmény előzte meg, amelyet a tehetség mellett rengeteg belefektetett munkával és lemondással lehetett elérni.

Veres Laura, a Gyulai Várfürdő Úszószakosztály Európa-bajnoki ezüstérmes, a 4x200 méteres gyorsváltóval 7. helyezett olimpikon a behir.hu kérdésére elmondta: óriási élmény volt számára, hogy ilyen fiatalon ott lehetett Tokióban.

– Nagyon örültünk, hogy az előfutamon elér 8. hely után a döntőben sikerült a 7. helyen végeznünk. Nagyon sokat segítettek a lányok, hogy lazítsak és ne izguljak annyira. Kapás Boglárka a váltó előtt egyénileg is rajthoz állt, 200 méter pillangót úszótt és 4. lett. Azt követően elkeseredett, hogy nem jött össze a dobogós hely. A lányokkal úgy voltunk vele, hogy próbáljuk felhúzni őt is, hogy minél jobban teljesítsünk – emelte ki az úszó.

Az esemény végén a város polgármestere és a térség országgyűlési képviselője Veres Laurának, Tóth Andrásnak és Juhász Jácintnak egy a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott, a Himnusz megzenésítésének 175. évfordulójára kiadott ezüst Erkel-emlékpénzérmét adtak át. Az olimpikon továbbá egy, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. által készített, Erkel Ferencet ábrázoló büsztöt is átvehetett Görgényi Ernőtől.

További programok »

Gyula

FEL