Ünnepi Bárka-esttel zárult a Magyar Kultúra Hete Békéscsabán

2022. január 25. 10:49 | Papp Ádám Sándor

Hétfőn koraeste rendezték meg az Ünnepi Bárka-estet Békéscsabán, a Sík Ferenc Kamaraszínházban. A rendezvényen a Bárka szerkesztősége értékelte az előző év lapszámait és mutatta be az idei első számot, továbbá átadták a Bárka-díjakat is.

Az Ünnepi Bárka-estet hagyományosan a magyar kultúra napjához közeli időpontban rendezik meg. Az eseményen Elek Tibor a Bárka folyóirat és online felületének főszerkesztője, valamint a szerkesztők – Farkas Wellmann Éva, Gyarmati Gabriella, Kiss László, Szil Ágnes – tekintettek vissza a 2021-es esztendőre. Elek Tibor kiemelte: ez a lap legfontosabb ünnepe, ilyenkor értékelik az elmúlt évben megjelentetett hat számot, továbbá a tavalyi programjaikat, tevékenységeiket.

– Nehezített körülmények között, pandémiás élethelyzetben kellett helytállnunk. Voltak olyan lapok, amelyek szüneteltették megjelenésüket bizonyos időszakokban, de nekünk szerencsére sikerült megjelentetni mind a hat számot. Ezek a lapszámok méltóak az előző évek, évtizedek kiadványaihoz. Idén lépünk a Bárka 30. évfolyamába. Tavaly sajnos az irodalmi programjaink, rendezvényeink egy része elmaradt, tavasszal és ősszel is kevesebbet tartottunk, mint általában szoktunk – értékelte a 2021-es évet a főszerkesztő.

Minden évben az ünnepi Bárka-est ad alkalmat a Bárka-díjak átadására. 2021-ben Győrei Zsolt költő és író, valamint Wehner Tibor író, művészettörténész érdemelte ki az elismerést. Miután tavaly elmaradt az ünnepi esemény, úgy hétfőn este vehette át Márton László író, drámaíró, műfordító is, a 2020-as év kitüntetését. Szarvas Péter, Békéscsaba városvezetője továbbá polgármesteri díjban részesítette Csillag Tamás fiatal költőt, aki rendszeresen publikál különböző irodalmi folyóiratokban.

További programok »

Kultúra

Jövő héten indul a Jankay Art Apartman program

Jankay Art Apartman elnevezéssel indul az ország első képzőművészeti tehetségfeltáró programja augusztus 25-én, Békéscsabán. A művészetek kedvelői a workshopokkal színesített, négy napon át tartó programon ismerhetik meg a meghívott fiatal alkotóművészeket, este pedig bemutatkozó vetítéseket nézhetnek meg az Árpád sor 2. szám alatt.
18:46
FEL