Újra megnyitott a Ligeti Vásár

2020. május 24. 15:49 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület évek óta rendszeresen szervezi meg a békéscsabai Ligeti Vásárt. A kezdeményezés azért jött létre, hogy megfelelő értékesítési lehetőséggel segítse a helyi termelőket abban, hogy termékeik a legrövidebb úton jussanak el a vásárlóikhoz. A koronavírus-járvány azonban az elmúlt több mint két hónapban megakadályozta, hogy megszervezzék a termelői vásárt. A Ligeti Vásár azonban újra nyithatott a szigorú szabályok enyhítésének köszönhetően pénteken.

Bár még nem minden termelő és kézműves tért vissza a vásárba, de az árusokvmár az újraindulás első alkalmával a megszokott termékek széles skáláját kínálták. A szervezők számos változást vezettek be a járvány következtében.

– Most alkalmazkodunk a kialakult helyzethez, de nagyon örülünk, hogy egyáltalán meg tudunk nyitni. Sokféle változást vezettünk be: az egyik, hogy jelenleg nem szombatonként rendezzük meg, hanem péntek délutánonként lesz a Ligeti Vásár, és az is fontos, hogy nem havonta, hanem kéthetente. Szeretnénk a termelőket ezzel is segíteni, hogy minél több lehetőséget kapjanak az értékesítésre, akár itt a mi értékesítési csatornáinkon keresztül – emelte ki Pócsi Gabriella.

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület vidékfejlesztési szakértője hozzátette: a jelenleg hatályos kormányrendelet szabályozásának megfelelően családi programokat most még nem tudnak szervezni a Ligeti Vásárhoz kapcsolódóan, de bíznak abban, hogy ez minél hamarabb változik majd. Emellett kiemelte: a legfontosabb, hogy a vásár területén mindenkinek kiemelten figyelnie kell azokra az egészségügyi és higiéniai szabályokra, amelyek jelenleg érvényben vannak. Így a termelők csak maszkban és kesztyűben értékesíthetnek, valamint kötelesek az élelmiszereket letakarni, vagy valamilyen plexivel elkülöníteni a nézelődőktől. Emellett a vásárlókat is kérik a szájmaszk használatára a biztonság érdekében.

 

További programok »

Gazdaság

FEL