Újra él a vásárlási idősáv: nem lepte meg az embereket az intézkedés

2020. november 27. 14:52 | Vincze Attila

Kedden lépett hatályba az a kormányrendelet, amely alapján csak a 65 év felettiek vásárolhatnak hétköznap 9 és 11, szombaton és vasárnap pedig 8 és 10 óra között az élelmiszerüzletekben, drogériákban, gyógyszertárakban. A vásárlókat nem lepte meg az intézkedés, a legtöbben már alkalmazkodtak a tavaszihoz hasonló szabályokhoz.

Orbán Viktor miniszterelnök még hétfőn jelentette be közösségi oldalán, hogy a kormány a tavaszihoz hasonló vásárlási idősávot vezet be. A rendelet már másnap, kedden életbe lépett.

A békéscsabai Százas ABC-ben is már csak a 65 év felettiek vásárolhatnak a védett idősávokban. Tapasztalataink szerint az embereket nem lepte meg a rendelkezés, de a hasznosságáról már megoszlanak a vélemények. A megkérdezett idősek többsége örült az újra bevezetett intézkedésnek, de olyan is akadt, aki feleslegesnek tartja. Egy hölgy szerint mivel bármikor mehet az idősávon túl is vásárolni, így nem nagyon veszi észre a rendelkezés hatását. 

A boltok azonban a tavaszi tapasztalatok alapján valószínűleg megérzik majd az idősávok bevezetését. Az élelmiszer-üzletlánc ügyvezetője a behir.hu-nak elmondta, hogy a rendelkezés hatására a boltjaik forgalma teljesen átrendeződik.

– Azt tapasztaljuk, hogy az idősáv bevezetésével a 9 óra előtti, illetve a 11 óra utáni vásárlások száma a normál időszakokhoz képest kiugróan magas – hangsúlyozta Tyetyák Magdolna, az Élésker Kft. ügyvezetője.

A karácsonyi bevásárlásokra is hatással lehet az újra bevezetett idősáv – tette hozzá az ügyvezető. Szerinte idén karácsonyra sokkal tudatosabban készülnek majd az emberek, mint az eddigi években, vagyis jóval előbb beszerezhetik az ünnepi fogásokhoz valót azért, hogy elkerüljék a várható tömeget.

További programok »

Itthon

Egy vegyesboltban „nyit” újra a posta Gerlán

2022 novembere után csütörtöktől újra igénybe lehet venni a postai szolgáltatásokat Gerlán. Mint ismert, másfél évvel ezelőtt összesen hat fiókját zárta be a Magyar Posta Békéscsabán, köztük Gerlán is. Egy postapartneri programnak köszönhetően azonban ismét lehet majd a városrészben levelet, csomagot feladni, csekket befizetni vagy készpénzt felvenni.
2024. április 24. 17:09
FEL