Életbe lépett a hatósági ár: 7 termék árát fagyasztotta be a kormány

2022. február 1. 16:08 | Hidvégi Dávid

A kormány hét konkrét termék, illetve termékcsoport árát fagyasztotta be, így február 1-től a kristálycukor, a liszt, a finomított napraforgó étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a csirke far-hát olcsóbban kapható az üzletekben.

Az egyik békéscsabai üzletben kedden reggel már hatósági áron vásárolhattak a vevők. A vásárlók örülnek a változásnak, hiszen az elmúlt időszakban jelentős drágulás volt tapasztalható az élelmiszerboltokban.

– Úgy gondolom, hogy nagy segítség, mert ezek az alapvető élelmiszerek, köztük a cukor, a sertéscomb, a csirkemell és olaj mind napi felhasználásban lehet a családoknál. Nagy segítség, hogy ha ezeknek van egy fix vagy legmagasabb ára – fogalmazott az M1 Békés megyei tudósítójának kérdésére Szepsi Szilárd.

A kormány döntése értelmében február 1-től a kereskedőknek a kristálycukor, a liszt, a finomított napraforgó étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a csirke far-hát, valamint a tej árát három hónapon keresztül a tavaly október 15-ei szinten kell tartaniuk. A boltok a hatályba lépett intézkedést táblán kötelesek jelezni. Mint az Élésker Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, számukra ez a hét termékből, illetve termékcsoportból álló felsorolás 50-60 különféle árucikket jelent. A kristálycukorból és a BL 55-ös lisztből is többféle van, a legszélesebb választék azonban az étolajoknál tapasztalható.

– Biztos vagyok benne, hogy még nagyon sokáig kell majd magyarázni a vásárlóknak, hogy ez az árstop mit is jelent, hiszen nagyon sokakban nem teljesen tiszta a kép. Ez nem jelent minden üzletben egyforma árat, hiszen azok hálózata, tulajdonosa és egyéb körülmény befolyásolhatja azt, hogy kinél mennyi volt a 2021. október 15-én alkalmazott fogyasztói ár – mondta el Tyetyák Magdolna.

Az üzletláncnak egyébként nagyobb tennivalója az intézkedéssel összefüggésben nem lesz, hiszen mind a 18 Békés megyei üzletében központilag meghatározott árakat alkalmaznak.

További programok »

FEL