Árstop – termékhiány nem lesz, de az árak között nagy a különbség

2022. szeptember 21. 15:11 | Vári Bianka

A kormány döntött a benzin- és az élelmiszerárstop meghosszabbításáról, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón hangsúlyozta: a kormány mindent megtesz azért, hogy ezeket az intézkedéseket fenn lehessen tartani. Utánajártunk, mit szólnak ehhez Békéscsabán.

Február elseje óta a kormány egy korábbi szintre befagyasztotta a kristálycukor, a búza finomliszt, az étolaj, a sertéscomb, a csirkemell- és farhát, valamint a 2,8-as tej árát, így az infláció ellenére több mint 7 hónapja nem emelkedtek az alapélelmiszerek árai. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati Kormányinfón arról beszélt, hogy a háború miatt bevezetett uniós szankciók miatt jelenleg nem látnak reális esélyt a helyzet javulására, az árstop meghosszabbításával azonban a magyar emberek és családok érdekeit védi a kormány.

Az egyik békéscsabai élelmiszer kereskedésben a vásárlók arról számoltak be, hogy az infláció és az árstop sem változtatta meg nagyban a vásárlási szokásaikat, hiszen ami szükséges, azt mindenképpen megveszik.

– Minden drága, de amire szükségem van, azt mindig megveszem. Hála Istennek, nem költök sokat a boltokban, tényleg csak azt veszem meg, ami a legszükségesebb. Vannak cicáink, nekik a cicakaját megvesszük, meg a saját részünkre is, ami kell, de ezen felül nem költök – számolt be az egyik vásárló.

 

 

Egy másik hölgy szintén a napi bevásárlását intézte, közben elmondta, hogy amikor a csirkemell – ami egyébként a kedvenc étele – ársapka alá került, sokáig nem is tudta beszerezni.

A bolt ügyvezetője szerint a korábbi években megszokottnál többet vásárolnak a fogyasztók a hatósági áras termékekből. Ez átmenetileg üres polcokat eredményezhet, a megnövekedett kereslet miatt pedig mennyiségi korlátokat is szükséges az üzletekben alkalmazni. Tyetyák Magdolna kifejtette, hogy az idő előrehaladtával sem csillapodik a felvásárlás, egyre többen vennék a hatósági áras élelmiszereket. Vannak olyan termékek is, amelyekből a napi eladási mennyiséget is szükséges szabályozni. Hozzátette: termékhiány nem lesz, az áremelkedéstől azonban jogosan tarthatnak a vásárlók.

– Mi ezeket a termékeket már dupla áron tudjuk beszerezni, mint amennyiért értékesítenünk kell. Tehát, ha ez az árstop lekerül a termékekről, akkor nagy valószínűséggel a fogyasztói ára lényegesen magasabb lesz, mint amit most látnak a vásárlók – mondta.

A kormány közlése szerint december 31-ig még biztosan marad az árstop.

További programok »

FEL