Elindult a kötelező akciózás Békésben is

2023. június 8. 07:22 | Vincze Attila

Június elsejétől a nagyobb élelmiszer-üzleteknek kötelező hetente húsz termékkategóriában akciókat hirdetniük, kivételt ez alól csak a kisboltok képeznek. A kormány az intézkedéstől az árstopokhoz hasonlóan az infláció csökkenését várja.

Április végén jelentette be a kormány, hogy az árstopok mellett újabb eszközt vet be az elszabaduló infláció ellen. Június elseje óta a nagyobb élelmiszer-üzleteknek az árstoppal érintett termékeken kívül 20 kategóriában kell  kötelező akciókat hirdetniük, méghozzá heti rendszerességgel. A behir.hu által megkérdezett csabai vásárlók vegyes érzelmekkel fogadták a rendelkezést, többen ugyanis attól tartanak, hogy így a nem akciós áruk drágábbak lesznek.

Az intézkedés bevezetése óta ugyan még csak néhány nap telt el, de az első tapasztalatok alapján jelentősebb változást nem okozott a boltok életében. Hírportálunk kérdésére Tyetyák Magdolna, a Reál üzlethálózat részeként működő Élésker Kft. ügyvezetője elmondta, eddig is hetente akciózták a termékeiket, így a központi árleszállítástól nem várnak komolyabb forgalomnövekedést.

– A kereskedőknek eddig is az volt az érdeke, hogy minél több vevőjük legyen és ők minél több pénzt náluk költsenek el, ne a versenytársaiknál. Ebben a kiélezett helyzetben, ami most van, vagyunk a piacon jónéhányan, akiknek vadászniuk kell a vásárlókra, mivel sajnos az embereknek nincs több elkölthető pénzük, ha élelmiszerről van szó, akkor sem – részletezte.

A kormány bejelentése alapján a kötelező akciózás szeptember 30-ig tart és az évi egymilliárd forintos bevételt el nem érő üzleteknek, vagyis például a kisboltoknak nem kell alkalmazniuk.

További programok »

FEL