Jönnek a kötelező akciók az üzletekben

2023. április 20. 11:43 | behir.hu

A kormány újabb gazdasági döntéséről a csütörtöki Kormányinfón hangzott el tájékoztatás.

– A kormány az árak további letörése érdekében új eszközökről döntött, ehhez már működő, görög és francia példákat is megvizsgáltunk. A kormány akciók meghirdetésére fogja kötelezni a kereskedelmi üzleteket – mondta el Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a csütörtöki Kormányinfón.

A szabályozás szerint az alapvető élelmiszereknek hozzávetőlőeg 20 kategóriába kell besorolódniuk. Ilyen kategória például a baromfihús, a sajt, a kenyér, a péksütemény, zöldség, gyümölcs, felvágott.

Az érintett kereskedelmi egységeknek valamennyi kategóriában egy-egy szabadon választott terméket kell az akciót megelőző 30 napban tapasztalt legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal olcsóbban kínálni.

 

 

Az akciókra heti szinten kell majd kijelölni a termékeket, amellyel biztosítható, hogy kellően széles termékkörre terjedjen ki az akciós vásárlás lehetősége.

– Az akció nem vonatkozhat árstopos termékekre, mivel ennek a szabálynak a bevezetése a tervek szerint legkésőbb július elseje, tehát ennél várhatóan előbb bevezetjük, amikor pedig még mindenképpen életben lesz az árstop – tette hozzá a szóvivő.

A részletszabályok kidolgozása jelenleg is folyamatban van. Mint elhangzott, az új intézkedés várhatóan a jelentős árbevétellel rendelkező élelmiszerláncokat fogja érinteni, tehát a legkisebb boltokra nem fog vonatkozni.

Az online árfigyelő-rendszer is legkésőbb július 1-jén lép életbe.

További programok »

FEL