Az Éléskernél 50-60 terméket érint a hatósági ár bevezetése

2022. január 27. 15:39 | Erdei-Kovács Zsolt

Hét konkrét termék, illetve termékcsoport árát fagyasztották be, rögzítették. Február 1-től a kristálycukor, a BL 55-ös liszt, a finomított napraforgó étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell és a csirke far-hát, valamint az UHT 2,8 tömegszázalékos zsírtartalmú tej árát három hónapon át a tavaly október 15-ei szinten kell tartaniuk a kereskedőknek.

Az intézkedést több mint két héttel ezelőtt, január 12-én Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be Facebook-üzenetében, amelyben kitért arra is, hogy az élelmiszerár-növekedés egyenesen következik az energiaárak európai szintű emelkedéséből. Megemlítette az E10 95-ös benzin árának maximalizálását, a lakossági energiaárakat érintő intézkedéseket és a jelzáloghiteleket érintő kamatstopot is.

Mint az Élésker Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk számukra ez a hét termékből, illetve termékcsoportból álló felsorolás 50-60 különféle cikkelemet jelent. A kristálycukorból és a BL 55-ös lisztből is többféle van, például a gyártótól vagy más paraméterétől függően, a legszélesebb választék azonban az étolajoknál tapasztalható. Tyetyák Magdolna elmondta, az üzleteknek nagyobb tennivalójuk az intézkedéssel összefüggésben nem lesz, hiszen a 18 Békés megyei üzletükben központi árirányítás történik, tehát központilag meghatározott árakat alkalmaznak.

– Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a rendszerünk adatai alapján meg lehet állapítani, hogy október 15-én pontosan milyen fogyasztói árak voltak érvényben – ismertette.

A hét termékből, illetve termékcsoportból álló felsorolás 50-60 különféle cikkelemet jelent - Fotó: E.K.Zs./behir.hu

 

Kérdésünkre kitért arra is, hogy a tavaly október 15-ei és a mai árak között, ahogyan fogalmazott: nagy a szórás, hiszen van, amely termék esetében egyáltalán nincs különbség, van, amelynél 10-20 forintos árkülönbség tapasztalható és van, amelynél jelentős piaci áremelkedés mutatkozik. Ez utóbbi a baromfitermékekre vonatkozik, amelyeknek az árát jelentősen befolyásolja az elő-előforduló madárinfluenza, s ennél a csoportnál még akár átmeneti termékhiány is előfordulhat. A csirkemell esetében például akár 300 forintos különbség is lehet a tavaly október 15-ei és a mai ár között – tette hozzá. A tényleges hatásokról, vagyis a forgalomról vagy éppen a versenyhelyzet változásáról egyelőre csak sejtések vannak.

Tyetyák Magdolna kérdésünkre úgy fogalmazott, hogy számos kérdőjel van, de például a lisztnél vagy a cukornál tudhatóak az átlagos fogyások, ezekben valószínűleg nem lesz változás. A rendelet készlettartási kötelezettséget is meghatároz, s ha nincs az előző évi fogyásnak megfelelő készlet, akkor azért büntetést kaphatnak – fejtette ki.

– Van jó pár pallos a fejünk felett, ami lesújthat, de ezeket a veszélyeket igyekszünk elkerülni – fogalmazott, aláhúzva: azt, hogy a vásárlóknál milyen folyamatok indulnak el a rendelkezés hatására, nem tudják. A sertés nyilvánvalóan nem csupán combból áll, vannak más részei is, s azt sem látják előre, hogy a termelők hogyan fognak alkalmazkodni az árképzési változásokhoz – mondta.

Az árstopról szóló tájékoztató plakátot minden üzletben ki kell majd helyezni - Fotó: E.K.Zs./behir.hu

 

Talán a tej a legérdekesebb – fűzte hozzá az Élésker Kft. ügyvezetője, hiszen a tejek közül náluk nem a 2,8 tömegszázalékos zsírtartalmú UHT a legkelendőbb termék, viszont, ha lényegesen kedvezőbb ára lesz, akkor elképzelhető, hogy ez a körülmény a korábban kialakult irányon változtatni fog. A vonatkozó szabályozás azt is tartalmazza, hogy a bejáratnál, az üzlet méretének függvényében szükséges kihelyezni egy meghatározott paraméterekkel rendelkező tájékoztató plakátot. A 200 négyzetméternél nagyobb boltoknál A3-as méretű plakát kihelyezése kötelező, amelynek tartalma adott, a Magyar Közlöny által meghatározott. A gyártást elindították azért, hogy január 31-én már minden üzletükben ki tudják függeszteni és eleget tegyenek az előírásoknak – fűzte hozzá végül Tyetyák Magdolna.

Az általunk megkérdezett vásárlók többsége elégedett az intézkedéssel, bár volt, aki szeretné, ha a hatósági árszabást például a tojásra is kiterjesztenék. Olyan vásárlóval is találkoztunk, aki megjegyezte, hogy számára nem okoz nagy változást a rendelkezés, mert többségében házi, saját maguk által előállított élelmiszereket fogyasztanak.

 

Galéria

További programok »

Gazdaság

Turisztikai fejlesztések indulnak Gyomaendrődön

Több, mint 290 millió forint pályázati forrásból kezd Gyomaendrőd városa turisztikai fejlesztésbe, helyben és térségi viszonylatban egyaránt. A projekt célja a kikapcsolódási módok és a turisztikai látványosságok összekapcsolása.
2024. május 27. 12:13
FEL