Kormányinfó: Marad az árstop és támogatják az energia-intenzív vállalkozásokat

2022. szeptember 17. 14:16 | Mikóczy Erika

Szombaton ülésezett a kormány, a döntésekről kora délután Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tájékoztatta a sajtó képviselőit.

A kormány ma egész napos ülést tart, a legfontosabb döntéseket igyekeztek még délelőtt meghozni, ezekről 13 órától a kormányinfón tájékoztatták a sajtót.

Ahogy Gulyás Gergely fogalmazott, a háború és az arra adott szankciós válaszok brutális energia-áremelkedéshez vezettek, ez általános áremelkedést hozott, különösen az élelmiszerek tekintetében. Elszabadult a benzin és a dízel ára, rohamosan nőttek a kamatok is.

 

December 31-ig meghosszabbítják a benzin- és élelmiszerár-stopot

 

– Annak érdekében, hogy a magyar családokat meg tudjuk védeni, intézkedéseket hoztunk már tavaly ősszel, és ezeket időről időre meghosszabbítottuk. Úgy látjuk, hogy amíg a szankciók hatályban maradnak, nincs reális esély a helyzet javulására, ezért a rendkívüli helyzetre tekintettel a benzin- és élelmiszerár-stopot meghosszabbítjuk december 31-ig. A kamatstop december 31-én járna le, de a kormány szándéka az, hogy ezt legalább még fél évvel meghosszabbítja majd – jelentette be Gulyás Gergely.

A miniszter hozzátette, hogy a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás szintjéig fenntartják, és beszélt arról is, hogy úgy tűnik, többen férnek bele az átlagfogyasztása, mint azt korábban gondolták, ez részben a spórolás eredménye is lehet. Kiemelte, hogy a rezsicsökkentés fenntartásával 150-180 ezer forintos támogatást adnak havonta a családoknak.

Gulyás Gergely kiemelte: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy olyan általános gazdasági helyzet legyen, hogy ezeket az intézkedéseket fenn tudják tartani.

– Ez Európa legnagyobb családtámogatási programja. Az árstopok önmagukban is nagy segítséget jelentenek, a magyar rezsitámogatási rendszer pedig egyedülálló – húzta alá a miniszter, hozzátéve, hogy véleményük szerint, ha az uniós szankciók megszűnnének, a gáz és az olaj ára akár már másnap a felére csökkenhetne.

 

A kis- és közepes vállakozásokat is támogatják októbertől

 

A családok mellett az energia-intenzív tevékenységet végző vállalkozásokat is komolyan érintik az energiaárak. Gulyás Gergely kiemelte, hogy a munkahelyek megvédése most a legfontosabb, éppen ezért a kis- és közepes vállalkozások (kkv) megvédésére is egy programot fogadott el a kormány. Ennek részleteiről Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter számolt be.

–  A kormány a mai ülésén elfogadta az energia-intenzív kkv-kat segítő támogatási programot. Energia-intenzív minden olyan vállalat, amelynek az energiaköltsége a nettó árbevétel arányában, 2021-ben elérte a 3 százalékot. A termelő, feldolgozó-ipari kkv-kat célozzuk meg, azokat a cégeket, amely ebben működnek, illetve amelyek bevétele több mint 50 százalékban a feldolgozóiparból származik. A támogatási program október 1-jétől indul – tájékoztatott a miniszter.

Mint elmondta, a program egyrészt a működési költségek, másrészt a beruházások támogatását foglalja magában. A pályázatokat erre vonatkozóan a Technológia és Ipari Minisztériumhoz kell majd beadni. A működési költségeket illetően a tavalyi költségek növekményének ötven százaléka lehet a támogatás az áram és a gáz esetén is a következő három hónapra. Támogatják továbbá az energiahatékonyságot eredményező beruházásokat a Széchenyi Kártya Programban, maximum az önerő 15 százalékáig. Ezért azt kérik cserébe a vállalkozásoktól, hogy a munkahelyeket őrizzék meg, a foglalkoztatotti létszám jövőre se csökkenjen 90 százalék alá a jelenlegi szinthez képest.

Nagy Márton beszélt arról is, hogy kidolgozás alatt van egy gyármentő program a nagy iparvállalatokra vonatkozóan. Itt az energiahatékonyságot eredményező beruházásokat szeretnék támogatni.  

– Elindítunk továbbá egy munkavédelmi akciótervet is, ennek a kidolgozása a következő hetekben történik meg – tette hozzá a miniszter.

 

Gulyás Gergely: A cél, hogy szűnjön meg a kondicionalitási eljárás

 

Gulyás Gergely szólt az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokról is. Mint mondta, három dologról van szó. Magyarországgal szemben indult egy kondicionalitási eljárás, a helyreállítási alappal kapcsolatos pályázatokat a kormány már kiírta, de az Európai Bizottsággal még nem jött létre helyreállítási alapról szóló megállapodás, a harmadik pedig az, a következő 7 éves uniós költségvetési időszak operatív programjairól megállapodást kell kötni.

– A kondicionalitási eljárást illetően a bizottsággal intenzív tárgyalások folytak. Nyitott kérdés nem maradt, a kormány az Európai Bizottság által kérteket vagy elfogadta, vagy amelyeket nem tudott elfogadni, ott sikerült kompromisszumra jutni. A kormány a mai ülésén a vállalásokat megtárgyalta, jóváhagyta, az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatokat benyújtja az Országgyűlésnek. Novemberben hatályba léphetnek a törvények, a kondicionalitási eljárást pedig megszüntethetik – fogalmazott Gulyás Gergely, hozzátéve, a cél a kondicionalitási eljárás megszűnése, hogy hozzáférhessünk a minket megillető uniós forrásokhoz. 

 

A tervek szerint általános iskolákban 20, középiskolákban 18 fok lehet a télen

 

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, hogy még kidolgozás alatt van, de a tervek szerint a télen várhatóan 20 fokra lehet majd felfűteni az általános iskolákat és 18 fokra a középiskolákat. 

 

További programok »

Itthon

Gyula és Békés vármegye a díszvendége a csütörtökön kezdődő Utazás Kiállításnak

Csütörtöktől vasárnapig rendezik meg a 46. Utazás Kiállítást a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Idén a rendezvény díszvendége Gyula, a történelmi fürdőváros, valamint Békés vármegye. A sikeres szereplés érdekében a jelentős turisztikai vonzerővel bíró települések részvételével tavaly év végén munkacsoport is alakult.
2024. február 20. 16:47
FEL