Rendkívül egészséges az újévi lencse

2025. január 6. 15:54 | Csiffáry Zsuzsanna

Van belőle barna, vörös, fekete, zöld és sárga is – ez nem más mint a lencse, amely az utóbbi napokban talán többször került a családi asztalra. A lencsét fogyasztani nemcsak újév napján ajánlatos, hiszen jótékony hatással van szervezetünkre – íme néhány tény róla!

Sok család újévi tradíciója, hogy sertésvirslit, rétest, lencsét fogyasztunk. A néphiedelem szerint ezzel biztosítható a gazdagság és a szerencse az új esztendőben. Lehet azon tanakodni, hogy ebből mi igaz, vagy mi nem, ám az ízek mellett a jótékony hatásokra is érdemes kitérni. Pláne ha a lencséről van szó, íme néhány tény erről a hüvelyesek családjába tartozó zöldségről. 

Hazánkban nem elterjedt, de az angol és az indiai gasztronómia alapját képezi a lencséből őrölt liszt, ami igen egészséges, hiszen sokkal több vitamint tartalmaz, mint a búza. Bővelkedik A- B1-, B2-, B9-, B11-vitaminban, emellett található benne magnézium, folsav, foszfor, kalcium, vas és cink, valamint kálium. A vas és a foszfor együttes hatása miatt kismamáknak különösen ajánlott fogyasztása.

Egyre többet hallunk manapság a „jó” és a „rossz” szénhidrátok csoportjáról. A lencse egyértelműen a jók közé tartozik, mert alacsony a glikémiás indexe, ezért lassan szívódik fel. Éppen ezért a fogyókúrázók, a tudatosan étkezők és a cukorbetegek legjobb barátja lehet.

A magas fehérjetartalom szintén nagyon megnyerő tulajdonság manapság, aki testépítéssel foglalkozik vagy fogyókúrázik, annak nagyon fontos, hogy milyen mennyiségben viszi be szervezetébe a fehérjét, hiszen az adja testünk számra a legtöbb energiát. A lencse, mivel hüvelyes növény, nagy mennyiségben tartalmaz könnyen emészthető fehérjét. 

A rómaiak szerint, aki rendszeresen fogyaszt lencsét, annak biztosított a belső nyugalma és a türelme. A kínai orvoslás szerint az egész testet érintő méregtelenítés egyik legfőbb támogatója. Segíti a májműködést, az anyagcserét, javítja látásunkat, segíti a haj növekedését, és fokozza a férfiak termékenységét.

A magyar konyha a lencsét leves és főzelék formájában ismeri leginkább, de vannak, akik a lencsesalátát is kedvelik és rendszeresen készítik. A lencseleves gazdag egytálétel, ami után már nem is kell második fogás, a lencsefőzelékhez pedig remekül illenek az olyan klasszikus feltétek, mint a fasírt, a röszti vagy a sült kolbász.

 

További programok »

Itthon

A legkedvesebb 13-as képeim a 2024-es év behir.hu galériáiból

Már évekkel ezelőtt észrevettem, ha egy cikkhez az átlagosnál több fotót készítek, a galériába leválasztott képek közül a 13-as sorszámú nemegyszer érdekes. A kidolgozás közben már előre várom, hogy melyik lesz a 13-a kópia; amely lehet egy ikonikus személy, helyszín vagy éppen történés. Ezúttal a tavalyi év galériáiból gyűjtöttem ki néhányat.
2025. január 7. 18:00
FEL