Újabb nyertes pályázatok Békéscsabán, összesen 2,7 milliárd forint értékben

2017. december 7. 11:55 | Mikóczy Erika

Ha körülnézünk Békéscsabán, az az érzésünk támad, hogy szinte folyamatosan építkezés folyik valahol – ami persze hozzátartozik egy fejlődő város képéhez. Két területen különösen felgyorsultak a folyamatok: a nyertes pályázatoknak köszönhetően bővül a kerékpárút-hálózat, és egyre több önkormányzati intézmény energetikai fejlesztése történhet meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében.

A Békéscsabai Városfejlesztés Kft. november 30-áig több mint hatvan pályázatot adott be, összesen 15 milliárd forint értékben. Az alapos és körültekintő munka most is meghozta az eredményét: újabb forrásokat nyert Békéscsaba közlekedésfejlesztésre és energetikai korszerűsítésre.

 

Békéscsaba kerékpáros-barát  város

 

Békéscsabán a kerékpáros közlekedést választók aránya nagyon magas, így magától értetődő volt, hogy kerékpárforgalmi létesítmények építésére is pályáznak.

– A TOP kertében most összesen 1 milliárd 700 millió forintot nyert az önkormányzat. Békéscsaba kerékpáros-barát város! Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy olyan kerékpárforgalmi hálózatot alakítsunk ki a bicikliseknek, ami biztonságos és az ő érdeküket szolgálja. Odafigyelünk arra is, hogy az itt élők kerékpárral is biztonságosan juthassanak el a munkahelyükre. A mostani pályázatokkal is az volt a cél, hogy egyrészt a kerékpár-forgalmi hálózat hiányzó szakaszait megépítsük, másrészt a környezetvédelmet szolgáljuk az élhető városi környezet kialakításával, ami a levegőszennyezés és a zajterhelés csökkenését is maga után vonja – mondta Herczeg Tamás az újabb jó hír bejelentéskor.

A tanácsnok kitért arra, hogy a kerékpárút-hálózat dinamikusan fejlődik, a város több pontján jelenleg is zajlanak építkezések. Jelenleg négy közlekedésfejlesztési projekt van folyamatban, ezek jövő év szeptemberéig befejeződnek. Ahogy azok elkészülnek, indulhat is a többi. A TOP keretében a fenntartható városi közlekedésfejlesztésre most 930 millió forint támogatást nyert Békéscsaba. Ebből a forrásból három önálló fejlesztés valósulhat meg: a Szarvasi úti kerékpárút megépítése, az Ipari úton és a Tevan Andor utcában gyalog- és kerékpárút, valamint közvilágítás kiépítése; illetve a Szabolcs utcai kerékpárforgalmi létesítmény megépítése.

Mint azt dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztés Kft. cégvezetője elmondta, mindegyik beruházás azt szolgálja, hogy a kerékpárforgalmi hálózat folytonossága megvalósuljon, és a hiányzó hálózati szakaszok kiépüljenek. A Szarvasi úti hiányzó szakasz kapcsolatot teremt a város lakóterületei és a Szarvasi út mentén elhelyezkedő munkahelyek között. Egyidejűleg megteremti a kapcsolatot a szomszédos, a 44-es, a 47-es, a 470-es főút mentén kiépült kerékpárutakkal összekötött településekkel. Az Ipari úton és a Tevan Andor utcában tervezett gyalog- és kétirányú kerékpárút kapcsolatot teremt a Berényi úti kerékpárúttal, azon keresztül a városközponttal és Mezőmegyerrel, valamint a Békési úti kerékpárúttal. Ugyanakkor biztosítja az iparterületen foglalkoztatottak számára a biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedés feltételeit. A Szabolcs utcai létesítmény a vasúti beruházás keretében elkészült az Ihász utcáig, most kiépül az Ihász és a Szerdahelyi utca között, utána egy másik projekt keretében ezt a Szarvasi útig építik majd meg.

Herczeg Tamás a negyedik, különálló projektről is szólt. A gazdaságfejlesztést és a munkaerő-mobilitást szolgáló közlekedés-fejlesztésre további 770 millió forint támogatást nyert a város. Ennek kertében a Lencsési út és a Kétegyházi út között új út épül, ahol kerékpáros nyom is létesül, vagyis az úttesten kerékpárt és nyilat mutató, sárga színű burkolati jellel kijelölt útfelület lesz a biciklisek számára.

 

Önkormányzati intézmények energetika fejlesztése

 

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban az önkormányzati intézmények energetikai korszerűsítésére 31 támogatási kérelmet nyújtott be az önkormányzat, összesen 3 milliárd 71 millió forint értékben. Négy intézmény –  az Andrássy gimnázium, a Petőfi utcai iskola, az Erzsébethelyi iskola Madách utcai épülete és a Jankay iskola – esetében az energetikai felújítások már elindultak, ezeknek a beruházásoknak az átadása a jövő év elején történik meg. A közelmúltban azonban újabb pályázatok részesültek pozitív elbírálásban, így további tizenkét intézmény energetikai fejlesztése valósulhat meg. Ezek a következők:

 

Projekt neve  

Projekt összköltsége

Dr. Becsey utcai óvoda energetikai fejlesztése 42 000 000  Ft
Kölcsey utcai óvoda energetikai fejlesztése 31 500 000  Ft
Orosházi út 2. szám alatti óvoda energetikai fejlesztése 55 500 000 Ft
Százszorszép óvoda energetikai fejlesztése 67 500 000 Ft
Pásztor u. 70. szám alatti óvoda energetikai fejlesztése 52 500 000 Ft
Pásztor utca 91. szám alatti óvoda energetikai fejlesztése 55 500 000 Ft
Lencsési Közösségi Ház energetikai fejlesztése 51 000 000 Ft
Bartók Béla út 12. szám alatti épület energetikai fejlesztése 106 500 000 Ft
Trefort utcai kollégium energetikai fejlesztése 183 000 000 Ft
Ligeti sori óvoda energetikai fejlesztése 64 500 000 Ft
Balassi Bálint Művészetek Háza energetikai fejlesztése 126 000 000 Ft
Békéscsabai Jókai Színház energetikai fejlesztése 250 500 000 Ft

 

Dr. Ferenczi Attila tanácsnok a nyertes pályázatok bejelentésekor kiemelte: az Európai Unióban, és hazánkban is elvárás, hogy minél több energia-hatékonyságot szolgáló intézkedés és beruházás szülessen. Fontos, hogy a szén-dioxid kibocsátás csökkenjen és az önkormányzati intézmények racionálisabb energiagazdálkodását segítő beruházások valósuljanak meg. Ezért is döntött úgy a közgyűlés, hogy elsősorban az önkormányzati intézmények korszerűsítésére nyújt be pályázatot. Hozzátette, az energiaracionalizálásra már csak a békéscsabai intézmények korát tekintve is szükség van. Leszögezte, hogy az érintett intézmények több évtizede működnek itt, és a város önerőből ezeket az a fejlesztéseket nem tudná végrehajtani.  –  A mostani nyertes energetikai fejlesztést szolgáló pályázatok összértéke 1 milliárd 86 millió forint. A beruházások egytől egyig a környezetvédelmet szolgálják, mindemellett megtakarítást jelentenek majd. Vannak már befejezett beruházások ezen a téren, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy további energetikai pályázataink várnak még elbírálásra – jegyezte meg dr. Ferenczi Attila.

Dr. Sódar Anita hozzátette, hogy az intézményeknél ütemezetten haladnak majd a munkálatok, 2018 tavaszától várható a beruházások kezdete, a befejezés pedig 2020 végére tehető.

– Ebbe a pályázatba csak és kizárólag az energetika fejlesztést célzó elemeket lehetett beletenni. Ez azt jelenti, hogy például az óvodák esetében ebből a forrásból nem valósulhat meg a teljes belső felújítás, nem fér bele mosdófelújítás, parkettacsere, hanem szigorúan csak az energetikai fejlesztés. A keret is korlátozott, a pályázat meghatározta, hogy gigajoule értékként mennyit lehet költeni az energetikai korszerűsítésre, illetve hogy mennyi forrást jelent az  1 tonna  széndioxid-csökkentés vállalása. Nagyon komoly munka volt ezeknek a pályázatoknak az összeállítása, kollégáink mellett gépészmérnök és energetikus is segített bennünket a pontos értékek kiszámításában – tudtuk meg dr. Sódar Anitától.

Az energetikai korszerűsítés keretében az intézményekben megvalósul a külső hőszigetelés, tetőszigetelés, ahol van pince, ott a pincefödém szigetelése is. Magában foglalja a beruházás a nyílászárók cseréjét, vagy műemléképület esetén az előírások figyelembevételével azok javítását. A gépészeti felújítások között jellemző a kazánok cseréje, felújítása, a radiátorok cseréje vagy szükség szerinti felújítása. A projektarányos akadálymentesítés is megvalósulhat a pályázatok keretében, ez azt jelenti, hogy épületenként akadálymentes bejáratot és akadálymentes vizesblokkot kell biztosítani. A legtöbb intézményen napelemeket is elhelyeznek majd.

Az utóbbi néhány hétben tehát több mint 2,7 milliárd forint értékben nyert a TOP pályázatain a város. Jelenleg több pályázat is elbírálás alatt áll, bízunk benne, hogy rövidesen akár újabb nyertes pályázatokról is beszámolhatunk.

 

51 millió forint a Lencsési Közösségi Házra

 

A Lencsési Közösségi Ház energetika fejlesztése 51 millióból valósulhat meg. Takács Péter, a közösségi ház vezetője megjegyezte, tavaly ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját az intézmény, remélhetőleg a mostani fejlesztéssel további sok évre biztosítottak lesznek a működés feltételei.

– Az épület régi szárnyát 1986-ban adták át, abban kezdte meg tevékenységét az intézmény 1991-ben. Kétszer bővült a Lencsési Közösségi Ház, egyszer 2002-ben, amikor elkészült a nagyterem és egy konyhai helyiség, utána pedig 2006-ban, amikor megépült egy tanácskozóterem. A régi szárny esetében a szigetelés kívül és belül is kívánnivalót hagy maga után, de a program keretében az új szárny újraszigetelése is megtörténhet. A nyílászárókat, ablakokat kicserélik, napelemeket tesznek az épület egyik szárnyára, és a legmodernebb, hőszivattyús technológiával oldják meg a fűtést-hűtést. Mindemellett az előírásoknak megfelelően egy akadálymentes illemhelyet is kialakítanak a mostani raktárhelyiségből – tudtuk meg Takács Pétertől.

A közösségi ház vezetője elmondta, hogy rezsiköltségeik most sem túlzottan nagyok, de a szigetelés, a fűtéscsere, az energetikai felújítás után még ez is jelentősen csökkenhet majd.

 

250,5 millió forint a színházra

 

A Békéscsabai Jókai Színház energetikai fejlesztésére 250,5 millió forint támogatást nyert a város. Seregi Zoltán, a teátrum igazgatója szerint akár jóval többet is el tudnának költeni, de ennek is nagyon örülnek.

– Az energetikai fejlesztés részeként megvalósul a kazán cseréje, ami nagyon időszerű, hiszen a színház régi kazánját leépítették, mikor az Ibsen házzal összekapcsolódott a két épület. Az Ibsen ház kazánja viszont nem tudja befűteni egyszerre a kamaraszínházat és a Vigadót is. Ha például az egyik helyen próbálnak, a másikon pedig előadás van, akkor ez nagyon is érezhető. A program keretében megtörténik a nyílászárók egy részének a cseréje is, a műemléki védelem alatt állókra ez nem vonatkozik. A szigetelés is részben megújul. A jelenlegi forrás a színház egészének energetikai fejlesztésére nem elegendő, de az említett beruházásokkal is már igen jelentős mértékben csökken majd a rezsink, a korszerűbb nyílászárók révén pedig talán kevesebb lesz a szálló por is – fogalmazott Seregi Zoltán.

Az igazgató hozzátette: jó volna, ha a későbbiekben a tető felújítására is lenne valamilyen pályázati forrás, nagyon időszerű már annak a javítása is.

 

További programok »

FEL