Újabb négy kamera figyel Gyula közbiztonságára

2018. augusztus 24. 19:04 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Újabb négy térfigyelő kamerát helyezett ki a gyulai önkormányzat egy pályázati forrásnak köszönhetően. A város polgármestere kiemelte: a közbiztonság érdekében szorosan együttműködnek a rendőrséggel. Dr. Görgényi Ernő hozzátette: tapasztalataik szerint visszatartó ereje van a biztonsági kamerahálózatnak, mivel a statisztikák szerint csökken a rongálások és garázdaságok száma Gyulán.

 

 

A fürdővárosban, a Kétegyházi út külterületi részét három, az Eleki utat egy kamera figyeli augusztus közepétől.

– Ha itt valaki éjszaka olyan időszakban közlekedik, amikor már senki sem jár erre, és kiderül, hogy valahova betört, akkor meg tudjuk nézni például azt, hogy milyen autóval volt, így könnyebben lesz az azonosítása – közölte dr. Ökrös István önkormányzati képviselő.

A fürdőváros önkormányzatának jó tapasztalatai vannak a térfigyelő kamerarendszert működtetésével kapcsolatban, ezért évről-évre bővítik a hálózatot. Idén négy kamerát helyeztek ki a külterületekre a Földművelésügyi Minisztérium egy közel 5 millió forintos támogatásának köszönhetően, amelyet a város 500 ezer forintos önerővel egészített ki.

– Ezeket a kamerákat a rendőrségen található szerverhez csatlakoztatták, amely felvételeket készít és rögzít. Az erre jogosult közterületfelügyelők valós időben látják a polgármesteri hivatalban, egy kliens gépen a közvetített képeket. A rendszer nagymértékben segíti a rendőrség munkáját is, az elmúlt években több bűncselekmény felderítését szolgálták a kamerák, de a bűncselekmények megelőzésére is kiválóan alkalmasak – hangsúlyozta dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere.

A rendőröknek a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenységirányítási Központjában és a kapitányságok épületeiben is lehetősége van a közterületi kamerák képeit élőben figyelni – tájékoztatott Tűri Zsanett sajtóreferens.

–A tapasztalat azt mutatja, hogy a rendőrség munkáját nagyban segítik a kamerák, hiszen egy-egy szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetőjét azonosítottuk már be a kamera segítségével. Volt, hogy eltűnt fiatalt találtunk meg azok alapján, hogy visszanéztük a térfigyelő kamerák felvételeit, de előfordult már olyan is, hogy baleseteket rekonstruáltunk ilyen módon – tájékoztatott Tűri Zsanett rendőr zászlós.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense hozzátette: tapasztalataik azt mutatják, hogy a kameráknak nemcsak a bizonyítási eljárásnál van nagy szerepe, hanem visszatartó erővel is bírnak.

További programok »

FEL