Újabb irodalmi est a szép magyar nyelv jegyében

2017. november 9. 19:11 | Horváth Szabolcs

Helyi írók és helytörténet, könnyedebb és komolyabb hangvételben. Ez volt a fő irányvonala a legutóbbi Békéscsabai Irodalmi Esteknek. Huszár Endre, dr. Bagdi László és a pódiumest állandó operatőre, Mucsi József írásából is olvastak a színészek, de most sem maradhattak el a klasszikus irodalmi művek.

A szintén helyi alkotó, Gyóni Géza művét Komlóssy Kata színművésznő olvasta fel. Arany János egyik szerzeménye is a közönség elé került, de most a hangsúly a kortárs helyi írókon és költőkön volt.

Dr. Bagdi László művei már számos antológiában megjelentek. Az ügyvéd, - aki termékeny író és költő is egyaránt - rengeteg témát, gondolatot, érzést és a helytörténetet is felvonultatja alkotásaiban. Hangsúlyozza, hogy nagyon fontos a szép magyar nyelv használata, akár írásban, akár szóban.

Amikor az ember olvas, a képek kialakulnak a fejében. Egy csatajelenet, egy háború, egy szerelem. Ez a képi világban fordítva van. Nem kell működni az agynak oly intenzitással, tekintettel arra, hogy valahonnan máshonnan megkapja az impulzusokat. Nagyon fontosnak tartom az olvasást, mert a bennünk lévő gondolatokat, érzéseket csak akkor tudjuk kifejezni, ha szépen tudunk beszélni, ha a gazdag gondolatkincsünket meg tudjuk jeleníteni- nyilatkozta dr. Bagdi László író.

A másik alkotó, Huszár Endre nevéhez számos helytörténeti írás fűződik, sokszor szarkasztikus, komikus és mégis komoly hangvétel jellemzi a műveit. A VI. Lenin című írása a forradalomról, a szocializmus alapjának lerakásáról szól.

A pódiumest főszervezője eddig már több mint 110 költőt és műveiket mutatta be a színészek segítségével. Frankó Attila mindig kiemelt hangsúlyt fektet a helyi alkotókra.

Minél több emberhez el kell juttassuk a magyar nyelv szépségét, gyönyörűségét és én úgy érzem, hogy a klasszikus és kortárs költőkkel is igyekszünk szolgálni a magyar nyelvet hangzott el Frankó Attilától a Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnökétől. 

Mucsi József, az estek állandó operatőre is készült egy novellával, ami szintén elnyerte a közönség a tetszését. Az évzáró irodalmi est december ötödikén, kedden lesz a városháza dísztermében, ahol a színészek Pataky Attila énekes életrajzi könyvéből olvasnak majd fel és maga a rock ikon is megszólal majd.

További programok »

Kultúra

Húszesztendős a Körös Irodalmi Társaság

Minderről egy reprezentatív kötetet, a Körkörös II. című antológiát adta ki a társaság, amelynek jó néhány dolgozatát szombat este, húsban, vérben és hangban/hallgatásban mutatták be a békéscsabai a Sík Ferenc Kamaraszínházban.
2019. december 15. 14:37
FEL