Átlépte a város határait az irodalmi est

 

Átlépte a város határait a Békéscsabai Irodalmi Estek. Két évvel ezelőtt már volt példa megyejárásra, akkor iskolákba vitték el a programot. Most a szép irodalom az Arany bicentenárium jegyében utazik a békés megyei településekre. Ezúttal klasszikus versek kerültek porondra Presits Tamás és Komlóssy Kata tolmácsolásában.

Herczeg Tamás tanácsnok is részt vesz a hat állomásos irodalmi rendezvényen, aki nem csak folyamatos látogatója a pódium esteknek hanem a költeményeit is többször hallhatta a közönség. Szerinte az irodalomnak nagyon fontos szerepe van a személyiségfejlődésben.

– Sokszor akkor is építkezünk az olvasmányainkból,  amikor ennek nincs közvetlen hatása. Ezért fontos az irodalom és az, hogy annak értékei minél több helyre eljussanak. Fontosak a hagyományaink és az, hogy a magyar irodalom emlékeit ápoljuk – nyilatkozta Herczeg Tamás Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának tanácsnoka.

Arany János születésének 200-ik évfordulóját ünnepeljük – tette hozzá Herczeg Tamás – ezért lényeges a 19. század legnagyobb költője előtti tisztelgés.

Presits Tamás színművész oszlopos tagja az irodalmi estek előadóinak. Szerinte kell, hogy a kisebb településekre is eljusson az irodalom ilyen formában.

– Közvetlenebb a hangvétel, sokkal családiasabb, sokkal kisebbek a léptékek. Ennek a műfajnak, a pódium estnek, az előadó művészetnek ezen ágának szerintem lényege az intimitás a közvetlenség, illetve a kistelepüléseken tapasztalható bizalom, én mindig ezt éreztem – mondta Presits Tamás színművész.

Az est megálmodója, Frankó Attila azt mondja, azzal, hogy kikerül a város falai közül a rendezvény, egy régi álma válik valóra, hiszen már a kezdetekkor megfogalmazódott benne, hogy jó lenne megyeszerte vinni legalább a Békéscsabai Irodalmi Estek kivonatát.

– Az Emberi Erőforrások Minisztériumában volt egy pályázat, ami arról szólt, hogy Arany János kétszáz éve született és ennek az ünnepségsorozatnak, illetve jubileumnak eleget téve egy felolvasóestet lehet vinni vidékre, Békés megye több településére és kapva-kaptunk az alkalmon, beadtuk a pályázatot és sikeresen nyertünk – nyilatkozta Frankó Attila, a Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke.

A megyejáró irodalmi est következő állomása szeptember negyedikén Kétegyházán, este hat órakor a település művelődési házában lesz. Egy napra rá pedig az irodalmi est visszatér szokásos helyére, Békéscsaba város dísztermébe.

Megosztás:

Címke: , , ,