Svájcból érkezett írónő az irodalmi esten

„Magyarország a hazám, de Svájc az otthonom.” Egy Svájcban élő magyar írónő könyvét mutatták be a Békéscsabai Irodalmi Est következő felvonásán a városháza dísztermében, ami erre az estére is megtelt látogatókkal. Gárdonyi Géza és Arany János művei is a közönség elé kerültek Komlóssy Kata és Presits Tamás színművészek tolmácsolásában.

A Békéscsabai Irodalmi Est már 11 éve töretlen sikerrel működik és most már a „város falai közül” is kilépett. Az Arany bicentenárium adja a megyejárás alapját, a pódium est megálmodója Frankó Attila régi álma vált ezzel valóra. A mostani irodalmi est egy Svájcban élő magyar írónő könyve köré épült.

– Szabó-Józsa Éva: Magyarország a hazám, de Svájc az otthonom című könyvéből olvastunk fel. Egy békéscsabai származású írónőről van szó, aki Svájcban él. Megkeresett az édesapja, hogy megjelent a lánya könyve, én pedig boldogan vállaltam azt, hogy bemutatjuk. Az írónő érdeklődött, hogy miként tudná ezt meghálálni, én annyit kértem, hogy vigye az irodalmi estek, Békéscsaba és Békés megye jó hírnevét Svájcba is – nyilatkozta Frankó Attila, a Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke.

 

 

Négy ’56-os átélő érdekes és élménydús történetét meséli el a könyv. Az ihletet az írónő még 2008-ban kapta, amikor Svájcba költözött, ott egy megemlékezésen találkozott az igaz történet hőseivel. Az írónőt teljesen magával ragadta az,  hogy milyen magyarságtudattal beszéltek a történtekről azok, akik már több mint fél évszázada Svájcban élnek.

– 1956 számomra csak történelmi esemény volt és a személyes élményeken keresztül vált személyessé számomra is. Együtt átéltem az interjúalanyokkal azokat a pillanatokat, azokat az éveket és peregtek az események a szemem előtt. Úgy éreztem, hogy a fantáziám révén jelen voltam akkor, 1956-ban, a magyarországi eseményeken – mondta a könyv írója Szabó-Józsa Éva.

Az októberi irodalmi est középpontjában az 1956-os forradalom és szabadságharc lesz. Történeti áttekintés, versek és írások hangzanak el majd október harmadikán kedden este hat órakor a Békéscsabai Városháza Dísztermében.

 

Megosztás:

Címke: , , ,