Újabb foglalkoztatási paktum indul Békés megyében

2022. szeptember 28. 15:24 | Vincze Attila

Közös projektindító rendezvényt tartott a Békés Megyei Önkormányzat és a Békés Megyei Kormányhivatal szerdán Békéscsabán. Egy európai uniós pályázatnak köszönhetően több mint 4 milliárd forintból segíti a két intézmény megyeszerte a munkáltatókat, valamint a foglalkoztatottak elhelyezkedését.

Az eseményt megelező sajtótájékoztatón, melyet a Munkácsy Mihály Múzeum zöld szalonjában tartottak, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke arról beszélt, hogy a megye munkaerőpiaci helyzetét egy erős ellentmondás jellemzi évek óta, hiszen egyszerre van jelen a munkaerőhiány, és a munkanélküliség. Zalai Mihály megjegyezte, hogy ugyanakkor az elmúlt 10-12 évben a regisztrált munkanélküliek száma jelentősen csökkent a térségben, hiszen míg 2011-ben meghaladta a 28 ezret, addig 2022 első negyedévében már csak mintegy 11 ezer munkakereső van a rendszerben. Az elnök szerint mindeközben nőtt a foglalkoztatottság, és egyharmadával csökkent a közfoglalkoztatottak száma. A kedvező adatok pedig a korábbi foglalkoztatási paktumok eredményességének is köszönhetőek, így nagy reményekkel várják a folytatást. 

– Ebben az évben márciusban indult el a következő, 2021-2027-es uniós ciklus pályázata 4,3 milliárd forint összköltséggel, hasonló célokkal és eszközökkel, mint korábban, tehát munkabértámogatással és képzésekkel szeretnénk segíteni azokat a leendő munkavállalókat, akik majd el fognak helyezkedni – tájékoztatott Zalai Mihály hozzátéve, hogy a jövő évtől igénybe vehető pályázat segítségével tovább csökkenhet a megyében a munkanélküliség és nőhet a foglalkoztatottság, ezzel is erősítve a helyi gazdaságot.

 

A projekt nyitórendezvényén több előadást is hallhattak az érdeklődők a foglalkoztatási paktummal kapcsolatosan. Fotó: behir.hu

 

A Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályvezetője elmondta, hogy a projekt során elsősorban a megyei munkáltatók, foglalkoztatók igényei alapján próbálják kialakítani azokat a támogatási formákat, melyekkel elősegíthetik a munkakeresők foglalkoztatását. Pántya Imre kiemelte, hogy a korábbi években nagyon sikeres volt a program, hiszen mintegy 100 együttműködő partnerrel, több mint 5000 főt sikerült elhelyezni az elsődleges munkaerőpiacra, illetve bevonni különböző szolgáltatásokba.

–  Elsősorban a konzorciumvezető Békés Megyei Önkormányzat, illetve a Békés Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási területei, így pl. a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai bonyolítják le ezt a projektet, amely a tervek szerint 2400 főnek segíthet majd – hangsúlyozta a főosztályvezető.

A tájékoztatót követően a múzeum Pátkai Ervin termében tartott projektnyitó rendezvényen beszédet mondott Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója, aki hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatási paktum projekteknek köszönhetően a helyi kérdésekre, helyi válaszokat tudnak adni úgy, hogy azok egyébként jól illeszkednek az állam által nyújtott egyéb támogatási formákhoz. 

További programok »

Itthon

3. Főzz és Segíts! – Amikor is jó együtt lenni, jó együtt tenni, jó együtt enni

A Békés Vármegyei Kormányhivatal a 24. Gyulai Pálinkafesztivál részeként vasárnap kora reggel – a pálinkafesztivál keretében második alkalommal – harmadjára rendezte meg a Főzz és Segíts! jótékonysági karitatív rendezvényét. A Rondella melletti várkertben mintegy 40 csapat főzte a paprikás krumplit. A befolyt bevételt a Kádas György Alapítvány, illetve a Hatodik Érzék A Fogyatékkal Élőkért Egyesület számára ajánlották föl a szervezők.
2024. május 19. 15:06
FEL