Foglalkoztatási paktum: a hátrányos helyzetűeknek segítenek

2016. szeptember 2. 09:39 | behir.hu

A Békés Megyei Önkormányzat, a Békés Megyei Kormányhivatal, valamint a Békés Megyei Vállalkozási és Fejlesztési Nonprofit Kft. által alkotott konzorcium sikeresen pályázott a megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések elnevezésű pályázati felhívásra.

A Foglalkoztatási paktum Békés megyében című pályázatnak köszönhetően összesen 2,4 milliárd forintot fordíthat a hátrányos helyzetűek és a közfoglalkoztatottak munkába állítására a térség. A támogatást a munkáltatói igények alapján osztják majd el. A program a képzés, a bér és az utazási költséget is fedezi. A program elsődleges célja az, hogy az álláskeresők, illetve a közfoglalkoztatottak ismét munkába álljanak.

– Hosszútávon szeretnénk, hogy a teljes foglalkoztatás megvalósuljon Békés megyében is. Ennek fontos eleme lehet az, hogy a programba bevonandó emberek munkához juthatnak, illetve olyan képzettségre, tudásra tehetnek szert, amellyel tartósan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon – fogalmazott Zalai Mihály a Békés Megyei Önkormányzat elnöke.

Gajda Róbert kormánymegbízott elmondta: számos fejlesztés, munkahelyteremtő program van kilátásban az elkövetkező években. Új munkahelyek jönnek létre és mintegy 80 milliárd forint értékben jelennek meg beruházások a megyében.

– Ugyanakkor van az éremnek egy másik oldala is. Ha országos kitekintésben nézzük a Békés megyei statisztikai adatokat, láthatjuk, hogy itt még mindig sok a regisztrált álláskereső. A piaci keresletet és a kínálatot össze kell hangolni úgy, hogy ezeknek az embereknek tartósan legyen munkájuk – jegyezte meg Gajda Róbert.

A jelenlegi program éppen erre ad lehetőséget. Az alacsony iskolai végzettségűeknek, a gyesről, gyedről visszatérőknek, az 50 év felettieknek, a pályakezdő fiataloknak, és azoknak is igyekeznek segíteni, akik ápolási díjról térnek vissza a munka világába. A résztvevők számára a program számos támogatást biztosít.

– Komoly képzéseket fogunk lebonyolítani az álláskeresők számára, illetve tanácsadásra, mentori szolgáltatásra is van lehetőség a program időtartama alatt. A munkáltatók pedig akár 100 százalékos bérköltség-támogatást is kaphatnak. Lehetőség van utazási költségtérítésre és az önfoglalkoztatóvá válás támogatására is – tudtuk meg Nagy Ágnestől, a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetőjétől.

A megállapodás 2021. február 28-áig tart. Ez idő alatt a tervek szerint 1600 hátrányos helyzetű ember vesz majd részt benne és legalább 803 regisztrált álláskeresőt juthat hosszú távú, biztos munkahelyhez.

További programok »

Önkormányzati hírek

Átvette megbízólevelét Szarvas Péter polgármester – galériával

A Helyi Választási Bizottság elnöke a június 9-i önkormányzati választás eredményének megfelelően átadta megbízólevelét Békéscsaba polgármesterének szerdán. Szarvas Péter – aki immár 10 éve vezeti a települést – október elsején veheti fel az újabb öt évre szóló mandátumát.
2024. június 19. 12:00
FEL