Partnerség Békés megye foglalkoztatási helyzetének javításáért

2017. június 28. 17:56 | Busi Ottó

Projekt indult a megye munkaerő-piaci problémáinak megoldására, a kereslet és a kínálat összehangolására, valamint olyan képzések indítására, amelyek igazodnak a helyi szintű munkáltatói igényekhez. A Foglalkoztatási paktum Békés megyében elnevezésű program 2016 augusztus 1-jén indult, a projektfejlesztési időszak tervezéseit követően 2017 június 28-án, a sajtónyilvános projektnyitó keretében adtak tájékoztatást a projektgazdák a tervekről. Céljuk nem más, mint az, hogy 2408 millió forint uniós támogatás segítségével javítsanak a megye foglalkoztatási helyzetén.

TOP-5.1.1 -15-BS1-2016-00001 Foglalkoztatási paktum Békés megyében — Ezt az elnevezést viseli az az egész megyére kiterjedő projekt, melyet június 28-án ünnepélyes keretek között nyitottak meg a konzorciumi partnerek Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban. Az eseményen a konzorciumvezető Békés Megyei Önkormányzat elnöke, Zalai Mihály köszöntötte a jelenlévő vállalkozókat, intézményvezetőket, polgármestereket és képviselőket. Ezt követően a további két partner, a Békés Megyei Kormányhivatal képviseletében Pántya Imre, a Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály főosztályvezetője, illetve Kraller József, a Békés Megyei Vállalkozási és Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője mondott beszédet.

Az elhangzottak szerint a megyei szintű foglalkoztatási program mintegy 2408 millió forint uniós támogatás segítségével valósul meg, míg célként a munkaerő-piaci kereslet és kínálat összehangolását, a hiányszakmák és a betöltetlen álláshelyek, valamint az azokhoz kapcsolódó munkáltatói elvárások feltárását, a képzési programok és támogatott munkavállalók biztosítását, az álláskeresők képzését és munkához juttatását fogalmazták meg. Továbbá, mint mondták, a paktum által segítik a vállalatok/cégek kapacitás- és humánerőforrás-bővítését, a vállalkozások foglalkoztatási képességének javítását, valamint a munkaerő-piac fellendítését is.

A hírről készült videós összefoglalót itt tekinthetik meg:

 

A Foglalkoztatási paktum Békés megyében elnevezésű pályázat előnyeit, valamint a Megyeházán kialakított paktumiroda szerepét Nagy Sándor, a Békés Megyei Paktumiroda vezetője ismertette. A paktum által az álláskeresők foglalkoztatást elősegítő szakmai képzésekben részesülhetnek, segítik a munkához jutásukat, illetve egyéni mentorálásban, pályaorientációban részesülnek, de hasznos álláskeresési technikákat is elsajátíthatnak. A munkáltatók, vállalkozók is számíthatnak a segítségre, hiszen workshopokon keresztül lehetőséget kapnak más vállalkozókkal való együttműködésre, az új munkavállalók után bértámogatást igényelhetnek. Tehát az álláskeresők álláshoz jutnak, míg a cégek képzett munkaerőt, és erre támogatást kapnak 2021. február 28-ig. A projekt által 1559 hátrányos helyzetű álláskereső részesül munkaerő-piaci programokban.

A Békés Megyei Önkormányzat, a Békés Megyei Kormányhivatal és a Békés Megyei Vállalkozási és Fejlesztési Nonprofit Kft, konzorciuma folyamatosan várja a javaslatokat, csatlakozni szándékozókat a megyeipaktum@bekesmegye.hu e-mail címen.

További információ: bekesmegye.hu/megyeipaktum

További programok »

FEL