Új oltárterítőt ajánlottak fel a megújult jaminai evangélikus templomba

Gondos jaminai hímzők keze munkája díszíti karácsonytól az Erzsébethelyi Evangélikus Templomot. A Népi Díszítőművész Szakkör tagjai a Reformáció 500. évfordulója előtt tisztelegve ajánlották fel az alkotásaikat a gyülekezetnek. A jaminai evangélikus közösség december 17-én veheti újra használatba a templomot, amely központi támogatásnak köszönhetően teljesen megújult.

Zahorán Andrásné adta át a jaminai evangélikus lelkésznek, Nagy Zoltánnak a templomba készített textíliákat jelképező egyik terítőt. A Népi Díszítőművész Szakkör az ő kezdeményezésére ajánlotta fel munkáit a helyi gyülekezetnek.

– Annyi darabja nem volt a textilgarnitúrának, ahányan vagyunk a szakkörben. De mindenki kitüntetésnek érezte, hogy bele teheti ő is a keze munkáját. Mindenki öltött rajta közülünk. Nagyon sokat kellett varrni, de érdemes volt, mert örömet okoztunk, és a reformáció tiszteletére elkészült a felajánlásunk – mondta el Zahorán Andrásné, a Népi Díszítőművész Szakkör tagja.

Az úgynevezett krisztogrammal díszített fehér templomi textíliák először karácsonykor díszítik majd a templomot, azokat az ünnepi terítőket váltják, amelyek 1930 óta szolgálják a gyülekezetet.

– Mind az oltár közepén, amikor feltesszük majd ezt az oltárterítőt, mind a szószéken ott lesz azoknak a munkája, aki ezt a munkát végezték, de nagyon helyesen a középpontban ott lesz Jézus – hangsúlyozta Nagy Zoltán evangélikus lelkész, amikor a kiállításon átvette a templomi textíliákat a Jaminai Közösségi Házban.

Az új egyházi évet egy teljesen felújított templomban kezdi el a jaminai evangélikus közösség, mivel központi támogatásnak köszönhetően kívül belül megújult az épület. Leszigetelték a falakat és új ablakok kerültek a régiek helyére. A tetőn pedig napelemeket helyeztek el, amelyek a fűtéshez termelnek áramot. Belül kicserélték az aljzatot, és mészkő padlóburkolatot tettek le, valamint felújították a padokat is.

– Kívül új vakolatot és új festést kapott az egész templom. Szinte minden megújult, a tető is teljesen új. Azt lenne könnyebb felsorolnom, hogy mi nem újult meg, de olyan nem nagyon van. Ami nagy örömömre szolgál, hogy amikor használatba vesszük majd a templomot, akkor hangosítás is lesz a templomban – emelte ki Nagy Zoltán, az Erzsébethelyi Evangélikus Templom lelkésze.

A szószék és a műemléknek minősített oltár maradt változatlan az Erzsébethelyi Evangélikus Templomban, amelyet december 17-én vehet újra használatba a gyülekezet. A templomszentelő istentiszteletet jövő évben tartják majd, amikor a gyülekezeti ház felújítása is teljesen elkészül.

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , ,