Új háziorvosi rendelőben várják a betegeket a 15. számú háziorvosi körzetben

2020. szeptember 30. 18:24 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Egy teljesen új, a modern elvárásoknak megfelelő háziorvosi rendelőt alakítottak ki a 15. számú felnőtt háziorvosi körzet ellátására Békéscsabán. A Bartók Béla út 37/B szám alatt található önkormányzati ingatlant újították fel az egészségügyi követelményeknek megfelelően.

A beruházást az önkormányzat 6,2 millió forinttal támogatta. A felújított rendelőt szerdán adták át. A körzet háziorvosa, dr. Varga Franciska október 1-től várja a pácienseket az új rendelőben. Az ingatlanban kialakítottak egy vizsgálót, egy nővérszobát, ami szükség esetén fektetőszobaként is funkcionál, valamint egy várótermet és a hozzájuk tartozó infrastruktúrát. A háziorvos külön kiemelte, hogy a helyiségek kialakításánál az volt a céljuk, hogy a betegek bensőséges és biztonságos környezetben érezzék magukat akkor, amikor problémáikról beszélnek az egészségügyi dolgozókkal.

A rendelő tervezését körülbelül egy évvel ezelőtt kezdtük el először, akkor még csak elméleti síkon. Utána találtuk meg a megfelelő helyiséget, illetve kijelöltük azokat a pontokat, amik a legfontosabbak ahhoz, hogy a lehető legjobb ellátást kapják meg a betegek. Sikerült a város tulajdonában egy olyan helyiséget találnunk, ami megfelel minden kritériumnak. Van egy megfelelő vizsgálóhelyiségünk, egy rendelőnk, illetve sikerült kialakítanunk egy plusz helyiséget, ami úgy gondolom, hogy a 21. században – amikor jelentősen változik a betegellátás súlypontja, a kórházról egyre inkább az alapellátásba helyezik át – nagyon fontosnak találtuk, hogy helyben is meg tudjunk oldani olyan beavatkozásokat, amelyek rövid idejű orvosi felügyeletet igényelnek, például egy infúzió beadását – emelte ki dr. Varga Franciska.

A háziorvos hozzátette: a váróterem is elég nagy ahhoz, hogy akár egy kismama babakocsival, akár egy kerekesszékes páciens kényelmesen elférjen. 

Önkormányzati hatáskörben Békéscsaba polgármestere még a veszélyhelyzet idején döntött arról, hogy a Bartók Béla úti ingatlant biztosítja a 15. számú felnőtt háziorvosi körzet rendelőjének. Szarvas Péter emellett a beruházás 6,2 millió forintos önkormányzati támogatásáról is határozott.

Békéscsaba lépésről lépésre javítja a háziorvosi ellátás infrastrukturális feltételeit. Két évvel ezelőtt egy nagyot léptünk előre, amikor teljesen megújult és kibővült a Jaminai Egészség Centrum. Most pedig a belvárosban, a Bartók Béla úton újítottunk fel egy olyan épületrészt, ami korábban a pszichológiai tanácsadó használatában volt. Csütörtöktől itt fog Dr. Varga Franciska doktornő rendelni. Több mint 6 millió forintból újították fel ezt a tágasnak mondható és minden igényt kielégítő épületrészt. Bízom benne, hogy a doktornőt felkereső páciensek elégedettek lesznek a felújítással és ez is hozzásegíti őket majd a gyors gyógyuláshoz – emelte ki Szarvas Péter.

Békéscsaba polgármestere hozzátette: a háziorvosi ellátásban Békéscsaba városa nem csak azzal törődik, hogy az épületeket lépésről lépésre felújítsa, hanem a háziorvosok számára egy új motivációs rendszert is ki dolgoztak az idén. Mint mondta: nagyon örül annak, hogy szinte mindenki átvette az önkormányzattól az orvos kártyát, ami különböző előnyöket biztosít a háziorvosok számára: lehetővé teszi a színház, sportrendezvény, és strandfürdő látogatást, sőt még gyermekmegőrzést is vállal az önkormányzat. Úgyfoglamazott, hogy az önkormányzat ezzel is szeretné erősíteni a háziorvosok Békéscsabahoz való kötődését.

További programok »

Itthon

Hétvégén többfelé kell esőre, zárporra, zivatarra számítani

Pénteken még száraz, meleg idő várható, de hétvégén már többfelé várható eső, zárpor, zivatar és erős szél. A hőmérséklet a tartósabban csapadékos tájakon jelentősen visszaesik, de keleten, délkeleten még marad a nyáriasan meleg, 30 Celsius-fok körüli maximum-hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.
19:04
FEL