Szarvas Péter: Júliustól ismét lesz közgyűlés, és nő a helyi járatok száma

2020. június 22. 19:26 | Hidvégi Dávid

A veszélyhelyzet idején a polgármestereknek kellett eljárniuk közgyűlési hatáskörben, a veszélyhelyzet megszűnésétől, június 18-ától azonban a döntéshozatal visszakerült a közgyűlések kezébe. Az első, soron kívüli közgyűlés Békéscsabán július 2-án, csütörtökön lesz. Szarvas Péter hétfő délután a legutóbbi határozatait ismertette.

Békéscsaba polgármestere az elmúlt hetekben 46 előterjesztésből 33 esetben döntött, a megmaradt a 13-ról majd a közgyűlés határoz a soron kívüli ülésén, július 2-án. További 4-5 előterjesztés várható még, így összesen 17-18 témában hozhatnak döntést. A grémium jövőhét csütörtöki ülését a 7.Tv élőben közvetíti. Szarvas Péter elmondta, hogy a városnak a veszélyhelyzetben 740 millió forint tartalék állt a rendelkezésére, ez az összeg tovább nem változott.

 

Elindulhatnak a háziorvosi rendelők fejlesztései

A Bartók Béla út 37. szám alatti épületet felújítják, kora ősszel újra rendelhet majd ott háziorvos. A rendelő már nem felel meg a kor követelményeinek, a munkálatokra 6,2 millió forintot biztosít a város. Ezzel együtt ősszel elindul a gerlai orvosirendelő felújítása is, amelynek fejlesztésről még március elején részletesen beszámoltunk.

– Világossá vált, hogy a rendeléseket az építkezés ideje alatt nem lehet megtartani. Átmeneti megoldást kellett találni, így átmenetileg a gerlai faluházban lesz majd a felnőtt háziorvosi rendelés. Az átalakításhoz és a költözéshez 3,5 millió forintot biztosít a város költségvetése – fogalmazott a polgármester.

A Kazinczy utcai rendelőt is felújítanák egy pályázatnak köszönhetően. Ha a város elnyeri a támogatást, akkor 30 millió forintot kaphat a kormányzattól, amelyhez további 10 millió forint önerőt biztosítanának. Az épület így összesen 40 millió forintból újulhat meg. Szarvas Péter arról is beszélt, hogy a Csaba Ügyeleti Kft. idei, 47 millió forintos támogatását további 2,4 millió forinttal egészítik ki, ezzel összesen 49,4 millió forintot biztosítva az ügyeletekre.

 

Július 1-jétől jelentősen nő a helyi járatok száma

2020-ban és 2021-ben is a Volánbusz Zrt. látja el a helyi buszközlekedést Békéscsabán. A város erre 200 millió forint ellentételezést biztosít a társaságnak. A polgármester kiemelte: a Volánbusz minden évben beszámolót ad az előző évről. Ha a társaságnak többe került a helyi járatok működtetése, akkor az önkormányzat köteles kifizetni a fennmaradó összeget, ha viszont kevesebbe, akkor elszámolják a különbséget. Szarvas Péter hangsúlyozta, hogy márciusban lecsökkentették a járatszámokat, de a lakossági visszajelzések figyelembevételével a következő hónapban jelentős járatszámnövekedés várható.

– Elsősorban a Lencsési-lakótelep, Mezőmegyer, a Mokry-lakótelep és Jamina járatainak a száma növekszik a következő hónaptól. Szeptember elsejétől pedig várhatóan visszatér a régi, mindenki által ismert menetrend – emelte ki.

 

Színház, wifi, vállalkozások, Trianon tér

Az év végén lejár a Békéscsabai Jókai Színház igazgatójának, Seregi Zoltánnak a mandátuma. A város már kiírta a pályázatot, amelyre várják a jelentkezőket.

Hamarosan elkezdhetik a térítésmentes wifi hotspotok kiépítését a város főbb közlekedési terein elsősorban Jaminában, a Lencsési-lakótelepen, a Mokry-lakótelepen és a belvárosban.

A Békés Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány azzal a kéréssel kereste fel az önkormányzatot, hogy segítse a nehéz helyzetbe kerül békéscsabai vállalkozásokat. Ennek értelmében ha egy vállalkozás alapítványnál hitelt nyer el, akkor az önkormányzat a kamat száz százalékát kifizeti két éven keresztül.

Megszépítenék a Trianon teret is, ahol majd lebontják a sok vitát generáló ingatlant, a tulajdonossal erről már megállapodtak.

További programok »

FEL