Szarvas Péter: Júliustól ismét lesz közgyűlés, és nő a helyi járatok száma

2020. június 22. 19:26 | Hidvégi Dávid

A veszélyhelyzet idején a polgármestereknek kellett eljárniuk közgyűlési hatáskörben, a veszélyhelyzet megszűnésétől, június 18-ától azonban a döntéshozatal visszakerült a közgyűlések kezébe. Az első, soron kívüli közgyűlés Békéscsabán július 2-án, csütörtökön lesz. Szarvas Péter hétfő délután a legutóbbi határozatait ismertette.

Békéscsaba polgármestere az elmúlt hetekben 46 előterjesztésből 33 esetben döntött, a megmaradt a 13-ról majd a közgyűlés határoz a soron kívüli ülésén, július 2-án. További 4-5 előterjesztés várható még, így összesen 17-18 témában hozhatnak döntést. A grémium jövőhét csütörtöki ülését a 7.Tv élőben közvetíti. Szarvas Péter elmondta, hogy a városnak a veszélyhelyzetben 740 millió forint tartalék állt a rendelkezésére, ez az összeg tovább nem változott.

 

Elindulhatnak a háziorvosi rendelők fejlesztései

A Bartók Béla út 37. szám alatti épületet felújítják, kora ősszel újra rendelhet majd ott háziorvos. A rendelő már nem felel meg a kor követelményeinek, a munkálatokra 6,2 millió forintot biztosít a város. Ezzel együtt ősszel elindul a gerlai orvosirendelő felújítása is, amelynek fejlesztésről még március elején részletesen beszámoltunk.

– Világossá vált, hogy a rendeléseket az építkezés ideje alatt nem lehet megtartani. Átmeneti megoldást kellett találni, így átmenetileg a gerlai faluházban lesz majd a felnőtt háziorvosi rendelés. Az átalakításhoz és a költözéshez 3,5 millió forintot biztosít a város költségvetése – fogalmazott a polgármester.

A Kazinczy utcai rendelőt is felújítanák egy pályázatnak köszönhetően. Ha a város elnyeri a támogatást, akkor 30 millió forintot kaphat a kormányzattól, amelyhez további 10 millió forint önerőt biztosítanának. Az épület így összesen 40 millió forintból újulhat meg. Szarvas Péter arról is beszélt, hogy a Csaba Ügyeleti Kft. idei, 47 millió forintos támogatását további 2,4 millió forinttal egészítik ki, ezzel összesen 49,4 millió forintot biztosítva az ügyeletekre.

 

Július 1-jétől jelentősen nő a helyi járatok száma

2020-ban és 2021-ben is a Volánbusz Zrt. látja el a helyi buszközlekedést Békéscsabán. A város erre 200 millió forint ellentételezést biztosít a társaságnak. A polgármester kiemelte: a Volánbusz minden évben beszámolót ad az előző évről. Ha a társaságnak többe került a helyi járatok működtetése, akkor az önkormányzat köteles kifizetni a fennmaradó összeget, ha viszont kevesebbe, akkor elszámolják a különbséget. Szarvas Péter hangsúlyozta, hogy márciusban lecsökkentették a járatszámokat, de a lakossági visszajelzések figyelembevételével a következő hónapban jelentős járatszámnövekedés várható.

– Elsősorban a Lencsési-lakótelep, Mezőmegyer, a Mokry-lakótelep és Jamina járatainak a száma növekszik a következő hónaptól. Szeptember elsejétől pedig várhatóan visszatér a régi, mindenki által ismert menetrend – emelte ki.

 

Színház, wifi, vállalkozások, Trianon tér

Az év végén lejár a Békéscsabai Jókai Színház igazgatójának, Seregi Zoltánnak a mandátuma. A város már kiírta a pályázatot, amelyre várják a jelentkezőket.

Hamarosan elkezdhetik a térítésmentes wifi hotspotok kiépítését a város főbb közlekedési terein elsősorban Jaminában, a Lencsési-lakótelepen, a Mokry-lakótelepen és a belvárosban.

A Békés Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány azzal a kéréssel kereste fel az önkormányzatot, hogy segítse a nehéz helyzetbe kerül békéscsabai vállalkozásokat. Ennek értelmében ha egy vállalkozás alapítványnál hitelt nyer el, akkor az önkormányzat a kamat száz százalékát kifizeti két éven keresztül.

Megszépítenék a Trianon teret is, ahol majd lebontják a sok vitát generáló ingatlant, a tulajdonossal erről már megállapodtak.

További programok »

Itthon

Betörőbanda tagjait tartóztatta le a bíróság

A Gyulai Járási Ügyészség 3 rendbeli üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt kezdeményezte egy 17 éves büntetlen előéletű túrkevei fiú, egy 45 éves különös visszaesőnek minősülő túrkevei illetőségű, de gyomaendrődi tartózkodási helyű, valamint egy 36 éves többszörös és különös visszaeső mezőtúri férfi letartóztatását, akik számlájára több betörés írható.
14:31
FEL