163,5 millió forintból újul meg és bővül a gerlai orvosi rendelő

2020. március 4. 12:52 | Hidvégi Dávid

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program részeként teljesen felújítják a gerlai orvosi rendelőt. Az intézmény már nem felel meg a kor követelményeinek, így szükséges annak bővítése és energetikai rekonstrukciója.

Békéscsaba alpolgármestere kiemelte: mindent megtesznek azért, hogy 21. századi beruházásokat hajtsanak végre a megyeszékhelyen. Hanó Miklós hozzátette: nemcsak a belvárosban, hanem a külső kerületekben, így például Gerlán is fontos a folyamatos fejlesztés.

Az épületben jelenleg egy gyermek és egy felnőtt rendelő működik, ám nincsenek elkülönítve a betegfektetők és a négyszemközti kommunikáció sem biztosított – erről már a kerület önkormányzati képviselője beszélt. Szente Béla elmondta: az épület emiatt már nem felel meg a hatályban lévő előírásoknak. Az épület jelenlegi alapterülete 125 négyzetméter, amely teljesen megújul, ezenfelül további 50 négyzetméterrel bővül.

– A modern kor követelményeit tudjuk majd biztosítani az elkülönített várótermekkel és fektetőkkel. Nagyon fontos, hogy a beteg és a meggyógyult gyermek ne egy teremben várakozzon. Szakmai és energetikai célokat is szolgál ez a felújítás – részletezte az 1-es számú választókerület képviselője. Hozzátette: a felújítás alatt a felnőttek ellátása az épületben lesz biztosított, míg a gyermekek ellátásának kérdésén jelenleg is dolgoznak a szakemberek. Szente Béla kiemelte, hogy a döntésben figyelembe veszik azt, hogy komoly teher lenne a szülőknek, ha a beteg gyerekkel Békéscsabára kellene beutazniuk, így erre helyben keresik a megoldást.

A teljes rekonstrukció és az épület bővítése 163,5 millió forintba kerül, amelyet teljes egészében fedez a pályázatban igényelt összeg. A beruházásról még tavaly szeptemberben döntött a közgyűlés. A Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. cégvezetője elmondta, hogy energetikailag teljesen felújítják a rendelőt, amelynek részeként cserélik a nyílászárókat és korszerűsítik a fűtés rendszert. Dr. Sódar Anita hangsúlyozta: az engedélyezési és a kivitelezési dokumentáció már elkészült, így hamarosan kiírják a közbeszerzést is.

– A felnőtt orvosi rendelőben vizsgálót, betegvárót, mozgáskorlátozott akadálymentesített vizes blokkot, személyzeti öltözőt, takarító szertár, illetőleg veszélyes hulladék tárolására alkalmas helységet is kialakítanak. Hasonló bontásban a házi gyermekorvosi rendelőt is felújítják annyi különbséggel, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően a betegváró mellett az egészséges gyermekek várótermét is kialakítjuk, illetve eleget teszünk egy korábbi kérésnek, így babakocsi tárolót is létesítünk – fogalmazott a cégvezető.

A beruházással 2022. május 31-ig kell elkészülni, a munkálatok várhatóan 2020 második felében kezdődnek el.

További programok »

FEL