Felújítják a mezőmegyeri Arany János Művelődési Házat

2021. január 30. 06:25 | Papp Ádám Sándor

Mintegy 120 millió forintból hoznak létre egy digilabort a Lencsési lakótelepen, valamint újítják fel a mezőmegyeri Arany János Művelődési Házat a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program "Bővülő terek, építkező közösségek" projekt révén.

A fejlesztés célja a kreatív ipar fellendítése Békéscsabán, az általános és speciális igényeket is kielégítő fedett közösségi terek fejlesztése és létrehozása - ismertette a behir.hu kérdésére a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója. Szente Béla elmondta, hogy a megyeszékhely külterületén lévő városrészekben a meglévő fedett közösségi terek elavultak, az energiatakarékosságuk és felszereltségük nem kielégítő. Hozzátette: az épületekből hiányoznak olyan helyiségek, amelyek helyet adnának a kreatív, kézműves tevékenységeknek, szakköröknek.

– A projekt célja egy digilabor létrehozása a Lencsési lakótelepen, valamint a mezőmegyeri művelődési ház alkotó házzá való felújítása. Utóbbi épület az 1960-as évek elején épült és azóta nem volt érdemi fejlesztése. A tagintézmény energiagazdálkodása megváltozik: kívülről hőszigetelést kap és új ablakokat. A művelődési ház egy szép előtérrel is bővül, amely alkalmas lesz kiállító térnek a jövőben. Továbbá lesz egy új, konyhai kiszolgáló rész, ahol a lakodalmakat jó körülmények között lehet majd rendezni – ismertette az igazgató. 

Békéscsaba alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy újabb fejlesztés történik Mezőmegyeren, ahol az utóbbi években nagy volumenű beruházások valósultak meg.

– Amennyiben összegezzük azokat a fejlesztéseket, amelyeket Mezőmegyer és a térség kapott, akkor látszik, hogy odafigyelünk a peremkerületekre is. Az európai uniós forrásokból sok jutott a város belterületére, de a külterületen élők is igénylik lakóhelyük modernizálását. Az elmúlt években több sikeres fejlesztés valósult meg választókerületemben. A kerékpárút felújítása és szélesítése lassan elkészül, de ha beérkezünk a településrészre, akkor a bal oldalon található sporttelep az elmúlt években szinte kicserélődött. Felújítottuk az öltözőt és egy új résszel is bővült a terület, megépült a műfüves pálya és lelátót is telepítettünk, fitneszparkkal és játszótérrel bővült a komplexum, amely a sportesemények mellett kulturális programok számára is kiváló helyszín lehet. Ha tovább megyünk Mezőmegyer központja felé, akkor érdemes megemlíteni az idősek otthona felújítását és bővítését. A leglátványosabb jelenleg a kultúrház felújítása, amely az mezőmegyeriek lehetőségeit javítja és modern teret ad majd a helyi klubok, szakkörök számára. A Tündérkert tagóvoda is fejlődött: a helyiségeket modernizáltuk, de a jövőben szeretnénk tovább fejleszteni az intézményt. Az ovi körüli parkolási lehetőséget is bővítettük és a jövőben szeretnénk leburkolni a jelenleg kavicsból kialakított területet. Folyamatban van az utak, járdák felújítása és a földes utcák burkolása, ezekben is érintett lesz Mezőmegyer, ahogy elkészülnek a tervek és elindul a munka – fogalmazott Hanó Miklós.

Az előzetes tervek szerint a digilabor kialakítása, valamint a mezőmegyeri Arany János Művelődési Ház fejlesztése február közepére elkészül majd.

További programok »

FEL