Lezárult a CsabaPark legújabb, 740 millió forintos beruházása – galériával

2020. szeptember 21. 14:47 | Hidvégi Dávid

740 millió forint vissza nem térítendő támogatásból befejeződött a CsabaPark és környezetének fejlesztése, amely a „Zöld város kialakítása” című nyertes pályázat révén a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban jött létre. A projektzárót szeptember 21-én tartották a Pálinkamúzeumban.

A hétfő délelőtti rendezvényen dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette a „Zöld város kialakítása” című beruházás főbb elemeit.

A projekt részeként kívül-belül felújították a volt Trófea szálló épületét, ahol szolgáltatóházat alakítottak ki irodákkal, a látogatók számára fogadóhelyekkel, rendezvények megtartásához szükséges előadóteremmel és melegítőkonyhával.

A parkerdő területén egy 2570 méter hosszúságú, gumiburkolattal ellátott korszerű futópálya készült. A rugalmas rekortán pályán a futás könnyebb és nem terheli az ízületeket. Ez a környéken egyedülálló létesítmény. A pálya az erdő nyiladékait követi, ezért kacskaringós.

A korábbi fejlesztésben kialakított „Óriások konyhája” tematikus játszótér méltó folytatásaként egy, a Csabai kolbászhoz kapcsolható, tematikus elemeket felvonultató játszótér készült a szánkódomb melletti üres területen.

A park területén a Körte sori, valamint a Gyulai úti sétautakat fakivágás nélkül kötötték össze, a meglévő nyiladékokat követve készült, szórt mulcs-borítással, csak természetes anyagok felhasználásával. A korábban kialakított erdei tó környékén pedig térvilágítással ellátott, szilárd burkolatú sétány épült, amely mellett egy stéget is kialakítottak. A tóban elhelyezkedő sziget megközelítésére egy fahíd szolgál.

A forgalmas útszakaszok határára védő cserjesávot telepítettek, és megtörtént a teljes zöldfelület rendezése is. Ehhez kapcsolódóan utcabútorokat helyeztek ki, és tűzrakó-helyeket telepítettek.

A projekt részeként Szabó Pál téren és a Haán Lajos téren megtörtént a zöldfelületek teljes megújítása, a meglévő játszóteret, fitneszparkot bővítették, valamint sétányokat, pihenőhelyek alakítottak ki.

 

Galéria

 

Hanó Miklós: Lelkileg is feltöltődik, aki ide eljön

 

Mint azt Hanó Miklós alpolgármester a projektzárón elmondta, a területet az elődeinknek köszönhetjük, hiszen az erdőt, a növényzetet mintegy negyven éve ültették.

– A mostani fejlesztés célja az volt, hogy olyan tájépítészeti beruházásokat hajtsunk végre, amelyek megszépítik a környezetünket, javítják az általános állapotokat, egyben segítik a település fenntartható fejlődési pályára állítását is. Minden beleillik a környezetbe, úgy játszhatnak itt a gyerekek, sportolhatnak a kicsik és nagyok, hogy az igazi lelki felüdülést is nyújt számukra. Nem beszélve arról, hogy jobb és ízület-kímélőbb egy rekortán pályán futni, mint a betonon vagy az aszfalton – emelte ki Hanó Miklós, hozzátéve, hogy rengeteg fát, bokrot is visszapótoltak a kivitelezők a CsabaParkban.

Hozzátette: a CsabaPark egyszerre szolgál pihenő- és rendezvénytérként, hiszen a kolbászfesztivált is itt rendezték volna meg, de a koronavírus miatt idén az sajnos elmarad.

 

 

A CsabaPark fenntartását a Békéscsabai Vagyonkezelő Zrt. látja el, amelynek vezérigazgatója így foglalta össze az elmúlt éveket:

– Immáron hat éve, 2014 szeptemberében nyílt meg a CsabaPark, akkor az emberek szinte még azt sem tudták, hogy hol van, de azóta sok minden változott. Folyamatosan bővült a szolgáltatások köre. Az utóbbi időszakban volt olyan nap, amikor kettő esküvőt tartottak itt egyszerre. Amint befejeződik a teljes beruházás Magyarországon egyedülálló lesz a létesítmény. A most elkészült beruházások, még nem azok, amelyekből megtudna élni a CsapaPark, a következő ütemben olyan elemek készülnek majd el, amelyek elősegítik a park fenntarthatóságát, amelyekért már szolgáltatási díjakat lehet szedni – emelte ki Kozma János.

A park fejlesztése jelenleg is zajlik a Modern Városok Programban, ha tartják az ütemtervet akkor jövőre befejeződhetnek a beruházások. A városnak az a célja a CsabaParkkal, hogy ne csak a helyieknek szóljon, hanem az ideérkező turistáknak is, akik számára vonzó lehet a létesítmény, amint az teljesen elkészül.

 

 

A beruházás a CsabaPark és környezete fejlesztése a „Zöld város kialakítása” című pályázat részeként valósult meg. Projektazonosító: TOP-6.3.2-16-BC1-2017-00001

További programok »

Itthon

A sorok között kortyolni – Így fonódott össze a szépirodalom a borkultúrával

A 95. Ünnepi Könyvhét helyi programkavalkádjának csendes lezárása volt a Könyvheti Borudvar, amely a Békés Megyei Könyvtár Munkácsy-udvarában kapott helyet. A szombat esti szimpóziumon a borkultúra és az irodalom kellemesen savas elegyét fogyaszthatták a megjelentek a – Vozár M. Krisztián zongoraművész révén – kis szekundokkal, tercekkel kibélelt térben.
20:56
FEL