A 65 évnél idősebb orvosok nem vesznek részt személyesen az ellátásban

2020. március 29. 13:26 | Hidvégi Dávid

A koronavírus miatt veszélyeztetett korú háziorvosok Békéscsabán sem vesznek részt személyesen az ellátásban. A városvezetés helyettesítéssel és körzetösszevonással oldja meg a 65 évnél idősebb orvosok védelmét, akik továbbra is dolgozhatnak, de csak telefonon keresztül.

Március 16-án az emberi erőforrások minisztere arra kérte az egészségügyi szolgáltatókat, hogy a 65 év feletti orvosok és szakdolgozók semmilyen beteggel ne találkozzanak személyesen. Kásler Miklós hozzátette: erre a kialakult koronavírus járvány helyzet miatt volt szükség. A háziorvosi és gyermekorvosi ellátást biztosító szolgáltatóknak azt is fel kell mérni, hogy hány olyan krónikus betegséggel élő, 65 évnél fiatalabb dolgozójuk van, akikre a koronavírus szintén fokozottan veszélyes lehet, ezért a betegekkel személyesen ők sem találkozhatnak.

Az intézkedést Békéscsabán is betartják – mondta el a behir.hu megkeresésére a város polgármestere. Szarvas Péter kiemelte: a lakosság együttműködő, hiszen egyre kevesebben keresik fel személyesen a háziorvosukat a veszélyhelyzet elrendelése óta.

– Körzetösszevonással és helyettesítéssel oldjuk meg azt a problémát, hogy 65 év feletti háziorvosok nem vehetnek részt az ellátásban. Ez igaz Jaminára és többi városrészre is. Egyelőre a háziorvosok elbírnak ezzel a feladattal – fogalmazott a városvezető.

Az intézkedés tizenkét békéscsabai doktort érint, akik továbbra is dolgozhatnak, de a megszokottól eltérő módon. Az egyik háziorvos elmondta: a veszélyeztetettek távkonzultációkban működhetnek közre, azaz telefonon vagy elektronikus csatornákon vehetik fel a betegek kórelőzményét. Dr. Sonkoly Iván hozzátette: ezek az orvosok tanácsot adhatnak és e-receptet is felírhatnak.

– Szervezett formában még nincs kialakítva a helyettesítés rendje, ez a következő napokban várható. Azt is tervezik, hogy központi rendelőegységeket hoznak létre, ahol a légúti panaszokkal rendelkező betegeket elkülönítve vizsgálják – részletezte az orvos.

Járványügyi érdekből a kormány arra kéri betegeket, hogy légúti fertőzési tünetekkel senki ne jelenjen meg a háziorvosi rendelőben. Akinél nehéz légzés jelentkezik, annak az Országos Mentőszolgálathoz kell fordulnia. Minden olyan pácienst, akinek a személyes vizsgálata nem tűnik feltétlen indokoltnak, ezentúl távkonzultációban kell ellátni, ezzel is minimalizálva az orvos-betegtalálkozók számát. Komolyabb panaszok esetén a háziorvos megszervezi a kórházi vizsgálatot.

További programok »

Egészségügy

Tágra nyitották a patikák kapuit, Vésztőn ünnepelt a gyógyszerész szakma

Az országos rendezvénysorozat részeként Békésben is patikanapot tartottak szerdán. A rendezvény házigazdája ezúttal Vésztő volt. A kezdeményezés célja, hogy minél szélesebb körben megismertessék a lakossággal a gyógyszertárakban zajló szakmai munkát és a szolgáltatások sokszínűségét.
2023. június 7. 16:31
FEL