Új épületbe költözhet 2018 elejére a Békéscsabai Védőnői Centrum

2017. március 9. 10:25 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Nagyobb alapterületű, korszerű épületet kaphat a Békéscsabai Védőnői Centrum. A város a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban 150 millió forintos támogatásra pályázik az új központ kialakítására, amely, ha minden jól megy, 2018 elejére készülhet el.

A 13 békéscsabai területi védőnő két tanácsadó helyiségen osztozik, ezért elég szűkös időbeosztással váltják egymást a tanácsadásra érkezők.

– Most közösen dolgozunk a kórház várandós szakrendelésével. Az előírásoknak nem felel meg az a helyiség szám, amivel most jelenleg rendelkezünk. Nincs külön babakocsi tárolónk, kicsi a munkaszoba, ami a védőnők adminisztratív munkáját szolgálja. Nincs külön helyiség, ahova le tudnának ülni a kolléganők az éppen nem tanácsadásra érkező gondozottal, hogy beszélgessenek, tanácsod adjanak a kismamáknak – tájékoztatott Szenti Zoltánné, a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény Védőnői Szolgálat vezető védőnője.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban 150 millió forintos támogatásra pályázik Békéscsaba, hogy átalakítsák a Dedinszky utcai önkormányzati épületet.

– Statikailag is megfelelne ez az ingatlan a Védőnői Centrum kialakításának, amely körülbelül 1084 négyzetméteren helyezkedik el. 240 négyzetméteres az épület és az átalakításával, bővítésével pont alkalmas lenne a jogszabályi követelményeknek megfelelő centrum kialakítására. Több munkaszoba létrehozását tervezzük, illetve lesz egy multifunkcionális terem, amely alkalmas lehet szülészeti tanfolyamok megtartására, illetve baba-mama klub működtetésére. Emellett akadálymentes szociális helyiségeket és bejáratot is terveznek az épületbe. A kismamák kérésének megfelelően egy babakocsi tárolót és pelenkázót is létesítenek. A védőnők számára megfelelő méretű munkaszobát, raktárhelyiséget és teakonyhát is kialakítanak. A védőnői centrumnak külön parkolója és kerékpártárolója is lesz a tervek szerint. – mondta el dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. cégvezetője.

A fejlesztést már 2006 óta szorgalmazzák.

– Nyilvánvalóan szükséges egy ilyen infrastruktúra ahhoz, hogy a lakosság egészségben eltöltött éveinek száma növekedjenek, illetve a korai fejlesztést, az egészségfejlesztést, az egészségvédelmet maradéktalanul a minőségi munkával tudják biztosítani a védőnők – hangsúlyozta Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes egészségügyi tanácsnok.

A februári közgyűlés döntését követően a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. május 31-ig nyújtja be a pályázatot. Amennyiben nyernek, a tervek szerint 2018 első negyedévében be is fejeződhet a kivitelezés.

További programok »

FEL