Megújult és korszerűbb lett az Árpád fürdő épülete

2020. augusztus 13. 07:08 | Kovács Andrea

Újabb energetikai beruházást adtak át Békéscsabán. Az Árpád Gyógy- és Strandfürdő területén lévő, helyi védelem alatt álló Jázmin Egészségcentrum épületére a kivitelezés során napelemeket helyeztek el, szigetelték a tetőfödémet, nyílászárókat cseréltek. A 81 millió forint értékű európai uniós fejlesztésből az épületet is akadálymentesítették.

A Jázmin Egészségcentrum épületének felújítását záró projektátadón Békéscsaba alpolgármestere az Árpád fürdő történetét elevenítette fel. Varga Tamás elmondta, hogy majdnem napra pontosan 98 éve, 1922. augusztus elsején adták át a fürdőt a nagyközönség számára. Ekkor azonban még csak a kinti medence üzemelt és felmerült, hogy nemcsak nyáron, hanem a téli, hűvösebb hónapokban is igény lenne a közösségi fürdőzésre. A mostnai Jázmin Egészségcentrum épületét 1927 novemberében az ország harmadik ilyen jellegű fürdő épületéteként adták át. A helyi védelem alatt álló, neobarokk stílusú épület a város egyik legszebb létesítménye, amelyet az elmúlt 93 évben többször felújítottak, korszerűsítettek – tette hozzá.

 

Varga Tamás alpolgármester

Varga Tamás alpolgármester (Fotó: Máthé Csongor)

 

Opauszki Zoltán turisztikai ügyekért felelős tanácsnok arról beszélt, hogy Békéscsabán, az elmúlt 10 évben több olyan beruházás valósult meg és fejeződik be a közeljövőben, amely az energetikai fejlesztések mellett turisztikai szempontból is jelentős. A város vezetősége pedig azon dolgozik, hogy a Gyula-Békéscsaba térség Magyarország 10 leginkább látogatott desztinációja közé kerüljön, ezzel elősegítve azt, hogy a megyeszékhely gazdasági ágazatai között a turizmusnak meghatározó szerepe legyen.

 

Opauszki Zoltán tanácsnok

Opuaszki Zoltán turisztikai ügyekért felelős tanácsnok (Fotó: Máthé Csongor)

 

A Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője az energetikai korszerűsítés részleteit ismertette. Dr. Sódar Anita elmondta, hogy az Árpád sor 1. szám alatti épület fejlesztésére fordítható 81 millió forintból háztartási méretű kiserőművet alakítottak ki és napelemeket helyeztek el a Jázmin Egészségcentrum területén. Több mint 470 négyzetméteren a tetőfödém hőszigetelése, valamint a helyi védelem alatt álló épület nyílászáróinak cseréje és felújítása is megvalósult. A kivitelezés során optikai vezetősávot létesítettek, amelynek segítségével az épület akadálymentesítsét is megoldották.

 

dr. Sódar Anita

dr. Sódar Anita Városfejlesztési Kft. ügyvezetője (Fotó: Máthé Csongor)

 

Zsadon Endre, az Ápád Gyógy- és Strandfürdő vezetője hangsúlyozta, a békéscsabai fürdőben a koronavírus-járvány idején sem csökkent jelentősen a forgalom. Amíg a környező településeken található komplexumok a külföldi látogatók hiánya miatt 50 százalékos veszteséggel küzdenek, addig náluk egy meleg nyári napon most is két-háromezer vendéget fogadnak. Az energetikai beruházásnak köszönhetően pedig nemcsak megszépült, de sokkal gazdaságosabban is tudják üzemeltetni az Alföld egyik legszebb fürdőépületét – érvelt a fürdővezető.

 

Galéria

 

A beruházás a "TOP- 6.5.1-16-BC1-2017-00012 azonosítószámú "Békéscsaba, Árpád Gyógy- és Strandfürdő (Békéscsaba, Árpád sor 1.) “Jázmin Egészségcentrum” és Békéscsaba, Könyves utca 66. szám alatti önkormányzati épületek energetikai fejlesztése” című projekt keretében valósult meg. 

 

 

 

 

 

 

 

További programok »

Önkormányzati hírek

Javaslatokat várnak arra, hogy ki kapjon Kiváló Szociális Munkáért kitüntetést

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése által adományozható „Kiváló Szociális Munkáért” kitüntetés javaslattételre. Az adományozás módját, feltételeit és a kitüntetés pontos leírását Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének a helyi kitüntetésekről szóló 7/2021. (III. 22.) önkormányzati rendelete szabályozza.
2024. június 13. 15:33
FEL