Átadták a felújított Védőnői Centrumot

2020. augusztus 3. 17:07 | Vári Bianka

Kedden hivatalosan is átadták a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény új védőnői centrumát. A békéscsabai védőnői szolgálat az egészségügyi alapellátás részeként végez egészségfejlesztést Békéscsaba közigazgatási területén.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy bár a területi védőnők már tavasszal használatba vehették az épületet, a koronavírus-járvány eddig megakadályozta a hivatalos átadót. Kiemelte, hogy az új Védőnői Centrumra azért volt szükség, mert korábban sem a dolgozók, sem a kismamák számára nem voltak megfelelőek az ellátási körülmények. Éppen ezért fontosnak tartja a megfelelő körülmények biztosítását a kismamák, illetve az édesanyák és gyermekeik számára.

– Az új létesítményben 12 területi szolgálatot ellátó védőnőnek van lehetősége fogadni a kismamákat. Ez az ingatlan minden olyan funkcióra, amelyet a védőnői szolgálatnak el kell látnia, alkalmas. Nagyobb, komfortosabb lett és sokféle olyan eszköz van itt, ami a kiváló munkát teszi lehetővé – szögezte le az országgyűlési képviselő.

 

 

Nagy Ferenc, Békéscsaba alpolgármestere beszédében a család fontosságát hangsúlyozta és azt, hogy a gyermek érték mind a nemzet, mind a család számára. A védőnői szolgálatban dolgozók nap mint nap gyermekeink egészséges fejlődéséért dolgoznak. A védőnői ellátás kiterjed a város területén élő családok, várandósók, csecsemők és kisgyermekek gondozására – hangsúlyozta az alpolgármester.

– Egy olyan beruházást ünneplünk, amelynek fontossága megítélésem szerint bőven túlmutat annak méretein vagy költségén. A Védőnői Centrum materiálisan és átvitt értelemben is érték és értékes – fogalmazott Nagy Ferenc.

Hozzátette, hogy a csabai családok életminőségének javításában fontos szerepet tölt majd be ez a korszerű, minden szempontból fontos létesítmény, amelyet az önkormányzat európai uniós, pályázati forrásból, valamint saját tőkéből valósított meg.

A beruházást Dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Zrt. ügyvezetője ismertette. Elmondta, hogy az épület 150 millió forint európai uniós forrásból, valamint további közel 15 millió forint önkormányzati önerőből újult meg.

– A fejlesztés megvalósításánál figyelembe kellett venni azt, hogy a védőnői szolgálat milyen funkciókat, tevékenységeket lát el. Az önkormányzati ingatlan nagysága nem volt megfelelő, hiszen egy körülbelül 140-150 négyzetméteres épület állt a területen. A közgyűlés döntése alapján további 220 négyzetméterrel bővítették az ingatlant, ezáltal a Védőnői Centrum alkalmas valamennyi funkciója ellátására.

 

 

Az új épületben megtalálható a 12 területi védőnő munkaszobája, tanácsadó helyiségek, multifunkciós terem és babakocsi-tároló. Az ingatlanhoz akadálymentesített bejáró és vizesblokk is tartozik, valamint raktárhelyiség és veszélyes hulladék-tároló. A vizsgáló szobák mellett egy méhnyakrák szűrésre alkalmas helyiséget is kialakítottak. A meglévő épület teljeskörű energetikai korszerűsítésen esett át, ami egyrészről a  homlokzati hőszigetelést, a nyílászárók cseréjét, valamint napelemrendszer kiépítését jelentette.

Az új centrum hiánypótló szolgáltatást nyújt - mondta Bogár Éva, a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény igazgatója.

– Az épület a Védőnői Szolgálatunk 28 munkatársának központjaként működik majd, a területi védőnők tanácsadó szolgálatát fogadja be. A tanácsadáson a kisgyermekeket nevelő édesanyákat, családokat várják. Ez több száz, több ezer kisgyermeket jelent Békéscsabán. Ezen kívül az iskolavédőnők is itt végzik majd el a központi feladataikat – tájékoztatott az igazgató. 

Az első tapasztalatok jók, mivel tágas terek, kellemes környezet fogadja a dolgozókat és a kismamákat - tette hozzá az igazgató.

 

Galéria

 

További programok »

FEL