Elindult a tanácsadás a megújult védőnői centrumban

2020. június 12. 07:25 | Vári Bianka

A békéscsabai önkormányzatnak fontos célkitűzése volt egy önálló védőnői centrum létrehozása. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program lehetőséget biztosított a városnak arra, hogy pályázatot nyújtson be a Dedinszky utcai önkormányzati épület átalakítására és bővítésére. Az ingatlan 150 millió forintból újult meg.

A korábbi védőnői centrum nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A két tanácsadásra használt helyiség folyamatosan foglalt volt, a létesítmény nem volt alkalmas közösségi programok megtartására, nem volt babakocsi tároló és a szolgálati kerékpárokat sem lehetett megfelelő helyen tárolni.

 

 

A területi védőnők március 16-án vehették használatba a megújult ingatlant. Szenti Zoltánné vezető védőnő elmondta, hogy az átalakított, kibővített ingatlan 455 négyzetméteren helyezkedik el.

– Itt minden megtalálható, ami az előírásoknak megfelel. Van három különálló tanácsadó-helyiségünk, multifunkciós szobánk, megfelelő váró-és kiszolgálóhelyiségek, babakocsi tároló, korszerűen felszerelt mosdók, és van egy vizsgáló helyiségünk, ami azt a célt szolgálja, hogy a méhnyakrák szűréseket is el tudjuk végezni.

A vezető védőnő külön kiemelte a baba-mama szobát, ami hiánypótló Békéscsabán. Itt a kismamáknak lehetőségük van a városból betérve csecsemőjüket kényelmesen tisztába tenni vagy megetetni.

 

 

Az épületkomplexum kivitelezésénél az energetikai szempontok is fontosak voltak – erről már dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője beszélt.

– Az épület a korszerű energetikai követelményeknek is megfelel, hiszen a nyílászárók beépítésénél, a hőszigetelésnél, a tetőfödém szigetelésnél ezekre mind-mind tekintettel voltunk, illetve az udvar is teljes körűen felújításra került. Ez térkő burkolatok lerakását jelentette. A védőnőknek egy kerékpártárolót alakítottunk ki, illetve akadálymentes parkoló is helyet kapott a telken belül.

 

 

Az új védőnői centrum ünnepélyes átadását a koronavírus-járvány miatt elhalasztották. Az átadót a tervek szerint augusztusban pótolják be.

További programok »

FEL