Nagyobb és korszerűbb helyiségek - megkezdődött a védőnői centrum építése

2019. március 21. 19:25 | Kovács Andrea

Megkezdődött az új védőnői centrum építése Békéscsabán. A tanácsadók a Dedinszky utcai régi épület átalakításával és kibővítésével az előírásoknak megfelelő környezetben fogadhatják a gyermekeket és szüleiket. A 360 négyzetméteres központban külön vizsgálóhelyiségeket és multifunkcionális termet is kialakítanak.

 

 

A jelenleg a kórház területén található védőnői centrumban 12 tanácsadó mintegy 3100 kisgyermek ellátásával foglalkozik és egyre több a feladatuk – mondta el a vezető védőnő. Szenti Zoltánné hozzátette: a kora gyermekkori program részeként 3 éve elindult egy olyan szűrővizsgálati rendszer, amelyet az önálló tanácsadásokon belül kötelező a védőnőknek elvégezniük. Erre a jelenleg rendelkezésre álló két helyiségben nincs elegendő területük.

 

Fotó: Máthé Csongor

 

Az új védőnői centrumot 150 millió forintos európai uniós pályázati forrásból építik, melyet a város további, közel 15 millió forinttal támogat. A Dedinszky utca 14. szám alatti ingatlanon volt egy körülbelül 140 négyzetméteres régi épület. Ennek a teljes körű felújítása fog megvalósulni a projekt keretében. Illetve egy több mint 220 négyzetméteres bővítményt is építenek az ingatlan területén. Az épületben több tanácsadói munkaszobát, a méhnyakrák szűrésére külön vizsgálóhelyiséget, és multifunkcionális termet is kialakítanak – tájékoztatott dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. cégvezetője.

 

Fotó: Máthé Csongor

 

Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes, Békéscsaba egészségügyi  tanácsnoka kihangsúlyozta: a védőnők az alapellátásban meghatározó feladatokat végeznek. A családok egészségének megőrzésében, egészségfejlesztésében és a korai prevencióban is fontos szerepük van. Jelenleg olyan körülmények között dolgoznak, ahol a tanácsadó helyiségek mindig foglaltak és túlzsúfoltak voltak, nem volt közösségi tér. Az új védőnői centrumban sokkal tágasabb és korszerűbb helyük lesz. A 15 munkahelyes központban végre lesznek négyszemközti beszélgetésekre alkalmas tanácsadó helyiségek, lesz babakocsi tároló, kerékpártároló is. A tanácsadók a tervek szerint 2020 elején költözhetnek be az új védőnői centrumba.

A beruházás a TOP-6.6.1-16. kódszámú az "Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése" című Európai Uniós pályázati forrásból valósulhat meg.

További programok »

FEL