Tréningen frissíthették fel tudásukat a motorosok

2019. április 13. 15:43 | Gyemendi Réka

Kilencedik alkalommal szervezte meg a Békés Megyei Kormányhivatal és a Közlekedéstudományi Egyesület Békés Megyei Területi Szervezete az évadnyitó motoros tréninget Békéscsabán szombaton. Az esős idő ellenére idén is nagy volt az érdeklődés: évről évre átlagosan mintegy ötven motoros látogat el a rendezvényre, hogy a tavaszi idény előtt felfrissítse tudását. 

 

 

Dobókői György, a Közlekedéstudományi Egyesület Békés megyei elnöke úgy fogalmazott: a téli időszakban egy kicsit „berozsdásodnak” a motorosok, így azokat a mozdulatokat, amelyek a tavaszi-téli időszakban kiválóan működnek, fel kell eleveníteni. Ezen felül új vezetéstechnikai ismereteket is átadnak a résztvevőknek a két részből álló rendezvényen.

A tréning egy elméleti blokkal kezdődött, ahol a résztvevők egy előadást hallgathattak meg a mobil eszközök motorozás közben való használatáról, illetve annak veszélyeiről. Dobókői György hangsúlyozta: arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy a motoros hiába használ kihangosító szettet telefonáláshoz, a figyelemelvonás miatt így is sokkal nagyobb a hibázási lehetőség. Hozzátette: a korábbi években tartottak már előadást a motorok fékezhetőségéről, valamint vezetéstechnikával, és motoros túra szervezésével kapcsolatos ismeretekről is.

 

(Fotó: Fazekas Róbert)

 

– Elgondolkodtató tény, hogy európai uniós felmérések alapján egy motoros elhalálozási kockázata tizennyolcszor nagyobb, mint egy személygépkocsiban ülő társának. A motorbalesetben megsérültek 70 százaléka pedig 35 év alatti. Nagyon sok baleset elkerülhető lenne, ha a motoros jobban felkészülne a szezonra, ebben szerettünk volna segítséget nyújtani ezen a napon – ismertette az egyesület elnöke.

A tréning második részében a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság motoros rendőrei segédkeztek, akik egy bemutatót is tartottak a vizsgapályán. Itt három különböző nehézségű pályát építettek ki, amelyeken összesen tizenkét motorozási manővert kellett végrehajtani.

 

(Fotó: Fazekas Róbert)

 

A szervezők a rendezvény mellett ingyen biztosították a motorok műszaki átvizsgálását, bizonyos díjösszeg befizetése után pedig a kétkerekű járművek műszaki vizsgáját is el lehetett végezni. Az érdeklődők teszteket is kitölthettek, kipróbálhattak egy motoros szimulátort, megtekinthettek egy streetfighter bemutatót és részegszemüveg felpróbálására is lehetőségük nyílt.

 

További programok »

FEL