TOP-pályázatok: Újabb nagy fejlesztések előtt áll Békéscsaba

2017. január 1. 07:45 | Mikóczy Erika

A Terület és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP), a 2020-ig tartó időszakban 14,93 milliárd forint felhasználásáról dönthet a város. Most arra kértük dr. Sódar Anitát, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. vezetőjét, hogy röviden adjon számot TOP-pályázatok 2016os eredményeiről és arról, mit terveznek a következő hónapokban.

– 2016-ban a TOP keretében meghirdetett felhívásokra számos pályázatot nyújtott be a város. A nyertes pályázatok összértéke több mint 6,5 milliárd forint. Melyek a legjelentősebbek ezek közül?

– A maga területén minden pályázat jelentős. Nyertünk kerékpárutakra, ami a munkába járást könnyítheti meg és hosszú távon a fenntartható közlekedést szolgálja. Nyertünk a Lenkey utcai, a Tábor utcai és a Wlassics sétányon található óvoda fejlesztésére, ami egyebek mellett azért is nagyon fontos, hogy a szülők biztonságban és jó körülmények között tudják a gyerekeiket. Jó érzés, hogy a jaminaiak régi vágya teljesülhet az orvosi rendelő bővítésével, felújításával, és az is, hogy a helyi foglalkoztatási együttműködésekkel esélyt kaphatnak a munkába állásra a nehéz sorsú álláskeresők is. Békéscsaba vonzerejét növelheti és az itt élők komfortérzetét javíthatja a Munkácsy-negyed fejlesztése, a múzeum bővítése, de a turizmus szempontjából igen fontos a CsabaPark további fejlesztését szolgáló beruházás is, amelyekre szintén támogatást nyertünk. A csabaiak kiszolgálásában mindig nagy szerepet töltött be a piac, ennek korszerűsítése a helyi gazdaságfejlesztést is szolgálja. Azt pedig talán mondanunk sem kell, milyen fontos az épületeink energetikai korszerűsítése, most a nyertes pályázatoknak köszönhetően az Andrássy gimnázium, az Erzsébethelyi iskola, a Jankay iskola és a Petőfi utcai iskola kaphat lehetőséget erre.

 A Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. már a 2017. első felében benyújtani tervezett pályázatokat készíti elő. Melyek ezek?

Az iparterületek fejlesztése keretében a Csanádapácai úti és a Kétegyházi úti terület infrastruktúrájának a fejlesztésére szeretnénk pályázni. Terveink között szerepel a Wlassics sétányon található bölcsőde, a MIVA bölcsőde, a Szegfű utca 11. és a Lencsési út 15. szám alatt található óvoda korszerűsítése. Hogy még zöldebb legyen Békéscsaba, a CsabaPark és a Lencsési-lakótelep egyes zöldfelületeit szeretnék fejleszteni illetve megújítani. Tervezzük továbbá a Keleti kertek, Kastélyszőlők, Bethlen utca vízrendezését, Fényes felé kerékpárút fejlesztését. Tizenkét városi intézmény tekintetében pályázunk energetikai korszerűsítésre, és védőnői centrum kialakítását, valamint több idősek klubjának a korszerűsítését is tervezzük. Pályázatot adunk be a szociális város-rehabilitációra is, amelynek a célja a leromlott területek javítása, szebbé tétele.

– Az első félévben beadásra váró pályázatok összességében milyen értéket képviselnek?

A 2017 első hónapjaiban beadandó pályázatok összesen több mint 5,7 milliárd forintról szólnak. Ezek segítségével ismét komoly fejlesztések valósulhatnak meg a városban.

További programok »

FEL