Ezek a TOP-os beruházások indulnak hamarosan Békéscsabán

2017. május 19. 10:00 | Mikóczy Erika

Múlt évben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében összesen több mint 6,5 milliárd forint értékben nyert forrást Békéscsaba.

Tizennyolc pályázatról van szó, a támogatási szerződések megszülettek, folyik a tervezés. Május végére, június elejére elkészülnek az engedélyes és kiviteli tervek, ezt követően kiírják a közbeszerzési eljárásokat a kivitelezők kiválasztására, és indulhatnak a fejlesztések.

Olvasóink folyamatosan nyomon követhetik a pályázatok alakulását. Ezúttal arra kértük dr. Sódar Anitát, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. vezetőjét, hogy vázolja fel, mire számíthatunk a nyertes TOP-fejlesztéseket illetően a következő hónapokban. TOP-keretből korszerűsítik a piacot is, erről Kozma János, a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.

 

– TOP-keretből is lesznek kerékpárút-fejlesztések. Hol tart ezek előkészítése?

 Fontos a Bánát utca, Tessedik, Vozárik és Szemere utca útkorszerűsítése – mondta dr. Sódar Anita. – Ezeken a szakaszokon különböző kerékpárút-forgalmi létesítmények valósulnak meg. A tervek megvannak, a közbeszerzési eljárás kiírása következik, júniusban pedig átadjuk a munkaterületet. Idén elkezdődhet a Körte sori és Gyulai úti kerékpárút létesítése, a Berényi úti kerékpárút létesítése a Szarvasi út és a Széna utca között, valamint a Pataky-Franklin utcai kerékpárút létesítése is. A tervek itt is elkészültek, a beruházásnak jövő őszig kell elkészülnie.

– 350 millió forintot nyert a város a jaminai orvosi rendelő bővítésére, felújítására. Ez pontosan mit foglal magába, mi lesz a betegekkel?

 Itt már a közbeszerzési eljárás előkészítésénél tartunk. Ütemezetten fogjuk átadni a munkaterületeket. Első ütemben a régi szociális bérlakáson és a mostani egészségház hátsó traktusán dolgozik majd a kivitelező, közben a rendelőkben folyhat a munka, tehát a betegek nyugodtan járhatnak továbbra is a megszokott helyre. Amikor az említett részeken befejeződött a kivitelezés, a rendelők átköltöznek a már kész részekbe, úgy folyik tovább a felújítás.

– Egymilliárdos beruházás a belváros rehabilitáció harmadik üteme a Munkácsy-negyeddel. Hol dolgoznak majd a kivitelezők? 

A belváros rehabilitáció harmadik ütemének a tervei május végére készülnek el, amint lezajlik a közbeszerzési eljárás, itt is átadjuk a munkaterületet.  2018 végére kell majd befejezni a munkát, ami érinti a Hunyadi tér teljes körű felújítását, a Kossuth téren levő egykori vasútállomás épületének megújítását, és az épületben lévő nyilvános vécé átalakítását, felújítását is. Régóta szerepel a tervek között a Gőzmalom tér felújítása növénytelepítéssel, most ez is megvalósulhat, és bevonjuk a projektbe a Beliczey-kertet is. A projekt keretében rendbe tesszük az Élővíz-csatorna partszakaszát, és megújul a Széchenyi liget.

–  Mi változik majd a Széchenyi ligetben?

– Olyan sétautakat alakítanak ki a kivitelezők, amelyek alkalmasak arra, hogy ott babakocsit toljanak, kerekesszékkel, kerékpárral közlekedjenek az emberek minden gond nélkül. A mostani játszótér mellett kialakítunk egy olyan játszóteret, amelyben Munkácsyra emlékeztető attrakciók lesznek, mint például festéktubus-csúszda, festőpaletta, ecsethinta vagy ecsetekből, ceruzákból készült pad. A ligetben készül egy rekortán (aszfaltból és műanyagból készült rugalmas anyag atlétikai pályák burkolására- szerk.) borítású futókör, lesz fitneszeszközökkel ellátott játszópark, emellett zöldítünk.

– Több energetikai fejlesztést is magában foglaló projekt valósul meg TOP-keretből.

 – Már folyik a kivitelezés a Lenkey utcai óvodában, ahol az épületet átalakítják, felújítják és bővítik. A Tábor utcában szintén elkezdődött az átalakítás. Mindkettővel jól haladnak, nyár végére be is fejeződhet a munka. Az érintetteket itt szülői értekezleten tájékoztattuk. A gyerekek járnak az óvodába, a munkaterület biztonságosan el van kerítve, az óvodások pedig kifejezetten élvezik, hogy közelről láthatnak hatalmas teherautókat.  Közbeszerzési eljárásban már beérkeztek az ajánlatok az Andrássy kollégium, az Erzsébethelyi iskola Madách utcai épülete, a Jankay iskola és a Petőfi utcai iskola energetikai fejlesztésére, a nyertes ajánlattevőről a májusi közgyűlés dönt majd – tudtuk meg dr. Sódar Anitától.

 

Rövidesen kezdődhet a Munkácsy Mihály Múzeum 200 millió forintból megvalósuló bővítése. Küszöbön áll a CsabaPark II. ütemének több mint egymilliárd forint értékű fejlesztése is. Az összegből bővítik a jelenlegi épületegyüttest, újabb parkolókat építenek, a nagy fesztiválok kiszolgálására képes rendezvénytereket alakítanak ki, és lesznek újabb, turistákat vonzó látványosságok. A tervek már itt is készültek.

 

Ugyancsak TOP-keretből 740 millió forintot fordít a város a piac korszerűsítésére, amelyről Kozma János számolt be. A vagyonkezelő vezérigazgatójától megtudtuk, hogy a piacon három, egymástól markánsan elkülöníthető területet fejlesztenek.

– Az egyik a vásárcsarnok, amelynek megújul a homlokzata, és lesz a zöldségpiac felé egy nagy előtető is. Ez lefedi azt az utat, amely a nemrég lefedett rész és csarnok között van. A tetőt szigeteljük, gondoskodunk a hűtésről-fűtésről, így nyáron a csarnokban nem megy 25 fok fölé, télen pedig 15 fok alá a hőmérséklet. A csarnok előtt egy pihenő részt alakítunk ki, de a piacon több helyen is lesznek majd padok.

– Mi lesz a piac eddig még le nem fedett részével?

– Korábban a zöldséges, kőpados részt fedtük le, ugyanezzel a megoldással most a lefedést a virágpiacig hosszabbítjuk meg. Ahol pedig most a ruhások és egyéb iparcikk árusok vannak, ott egységes, fából készült elárusító pavilonok lesznek majd.  Ezeket úgy igyekszünk kialakítani, hogy megfeleljenek a vállalkozók igényeinek. A harmadik rész a büfés, lángosos sor, ezt elbontjuk és egységesen újraépítjük, hogy kulturáltabb legyen.

– Holt tart most a projekt, és mi lesz a felújítások idején az árusokkal?

 – Az engedélyek beszerzése és a kiviteli tervek készítése folyik. Az érintett vállalkozókkal, árusokkal egyeztetünk a munkákról. A beruházás három ütemben valósul meg, ahol éppen folyik a munka, ott az idő alatt nem lehet majd árusítani, viszont igyekszünk segítséget adni: a piacon belül más helyen, és átmenetileg majd a gazdabolt melletti parkolóban is árusíthatnak majd. Tudjuk, sok embernek ez a megélhetése, igyekszünk tehát mindenre megoldást találni.

 

Pár hónapon belül tehát ismét a város több pontján folyik majd a munka. A nagyobb, illetve a lakosság széles rétegeit érintő beruházások esetében lakossági fórumokat tartanak, ahol a fejlesztésekről részletes tájékoztatást kaphatnak majd az érdeklődők.

További programok »

FEL