Több mint 15 milliárd fejlesztési forrás Békéscsabának

2017. november 9. 17:30 | behir

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere csütörtökön kora este jelentette be, hogy a november 8-án megjelent kormányhatározat Békéscsaba számára több mint bruttó 15 Mrd Ft fejlesztési forrást hagyott jóvá, amely meghaladja azt az összeget, amit a város az Európai Uniótól kap a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a teljes 7 éves uniós fejlesztési ciklus alatt!

Orbán Viktor miniszterelnök és Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere 2016. április 26-án írta alá a Modern Városok Program együttműködési megállapodást, amelynek egyik fejlesztési célterülete Békéscsaba városának energetikai programjának kialakítása.

Számtalan egyeztetés és közös munka eredményeként sikerült kidolgozni azokat a fejlesztési koncepciókat, amelyeket a Kormány finanszírozásra érdemesnek talált. Ezekről szól a 2017. november 8-án megjelent 1802/2017. (XI.8) Kormányhatározat. Ennek alapján olyan fejlesztések indulhatnak el Békéscsabán, amelyek a várost az energiagazdálkodás tekintetében a 21. századba repítik.

 

Naperőmű, energiatároló és szabályozó központ kialakítása

 

Békés megyében a napsütéses órák száma kiemelkedő országos és európai viszonylatban is.

Ezt az energiaforrást naperőművekkel tudjuk a lakosság szolgálatába állítani. A Magyar Villamos Művek Zrt.-vel együttműködésben a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával nem csupán naperőműveket tervezünk létesíteni a városban, hanem olyan energiatároló és szabályozó központot is fel fogunk állítani, amely képes lesz a napsütés időszakban termelt áramot akkor rendelkezésre bocsájtani, amikor arra szükség van. A teljes fejlesztés megvalósítása mintegy bruttó 8,6 Mrd Ft-ba fog kerülni, amelyhez az önkormányzat több mint 6 Mrd Ft forrást használhat fel a kormányhatározat szerint - közölte Szarvas Péter.

 

Közvilágítási korszerűsítési program

 

Ebből a forrásból be lehet fejezni a már korábban megkezdett közvilágítási korszerűsítési programot. A modern, LED-es fényforrással üzemelő lámpatestek nem csak kevesebbet fognak fogyasztanak, de a jobb megvilágítással növelni fogják a közbiztonságot is. Az új lámpatesteken térfigyelő kamerák, mozgásérzékelők, vagy Wi-Fi szolgáltatást nyújtó eszközök is elhelyezhetőek lesznek. A város egészét felölelő fejlesztésre bruttó 1,8 Mrd Ft-ot hagyott jóvá a kormányhatározat.

 

Geotermikus hőenergia előállítása

 

Békéscsaba városa alatt hatalmas geotermikus erőforrások állnak rendelkezésre, de eddig ezt csak az Árpád fürdő esetében tudtuk kihasználni. Most egy új termálvizet termelő kút megfúrására kaptunk forrást, amely el fogja látni a város jelenlegi és jövőbeli sportlétesítményeit és egyéb intézményeit hőenergiával. A fejlesztés fűtésre és használati melegvíz előállítására egyaránt alkalmas lesz a rendszerbe kötött intézmények esetében. A geotermikus projekt megvalósításához közel 3,5 Mrd Ft támogatásban részesül az önkormányzat - tájékoztatott Békéscsaba polgármestere.

 

Nyolc darab elektromos autóbusz beszerzése, garázs és utastájékoztató rendszer kialakítása

 

Minőségében fog megújulni a tömegközlekedés is a városban. Szarvas Pétertől megtudtuk, hogy a legforgalmasabb belvárosi útvonalakon környezetkímélő és halkabb autóbuszok fognak járni. A fejlesztés során 8 darab elektromos autóbusz beszerzésére lesz lehetőség, megépül számukra egy új buszgarázs, de fejlesztik az utastájékoztatási rendszert is. Az elektromos buszközlekedés kialakítására bruttó 4,1 Mrd Ft-ot szavazott meg a Kormány.

A polgármester kiemelte, hogy a most megjelent kormányhatározat a város számára több mint bruttó 15 Mrd Ft fejlesztési forrást hagyott jóvá, amely meghaladja azt az összeget, amit a város az Európai Uniótól kap a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a teljes 7 éves uniós fejlesztési ciklus alatt!

Az önkormányzat rendszerint akár erőn felül is vállalt és vállal olyan fejlesztéseket, amelyek az itt lakó polgárok érdekeit szolgálják. A sok intézményi, közterületi fejlesztés azonban rendszerint csak a működtetési és fenntartási költségek növekedésével jár. Ezek az energetikai fejlesztések viszont éppen ezeket a működtetési költségeket fogják csökkenteni, ami biztosíthatja az önkormányzat számára azt, hogy továbbra is kiszolgáljuk a békéscsabai polgárok jogos igényeit –  tette hozzá Szarvas Péter polgármester.

További programok »

Modern városok program

Helyszíni bejárás és tájékoztató a Nádas soron

A Modern Városok Program "Geotermikus hőhasznosítás Békéscsabán” projekttel kapcsolatban tartott sajtónyilvános helyszíni bejárást a munkálatokat végző cég kedd délután a Nádas soron. A szakemberek a helyszínen többek között tájékoztattak arról, hogy hol tart jelenleg a kivitelezés valamint, hogy miért nem állhat le a fúrás.
2021. július 28. 11:22
FEL