Tevan 120 és Schéner 100 – kettős tárlatmegnyitó a békéscsabai zsinagógában

2023. november 19. 19:10 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Tevan nyomda alapításának 120. évfordulója és Schéner Mihály születésének 100. évfordulója alkalmából kettős kiállítást rendezett a Békéscsabai Zsidó Hitközség. A békéscsabai zsinagógában vasárnap délután nyílt meg mindkét tárlat.

A Tevan család 120 évvel ezelőtt alapította meg a Békéscsabán a nyomdát, amely a ma is virágzó békéscsabai nyomdaipar alapjává vált. Tevan Ildikó, a család leszármazottja az évforduló kapcsán elhelyezte a tulajdonában lévő családi ereklyéket, és a kiállítás anyagát a békéscsabai zsinagógában. 

– A Tevan család gondolkodásmódja szerint nem egy olyan kisvárosban élünk, ahol nem érdemes semmit csinálni, hanem éppen az ellenkezője motiválta őket: éppen itt érdemes megmutatni az országban is elismert irodalmi alkotásokat, a színdarabokat, hangversenyeket. Úgy gondolom, ez egy olyan kulturális hitvallás, amelyet a mai napig fontos lenne, hogy egy-egy család felvállaljon Talán abban az időben ezt könnyebb volt megtenni, de én is hasonló indíttatásból igyekszem a Tevan család emlékét megőrizni – hangsúlyozta Tevan Ildikó, a Tevan Család- és Nyomdatörténeti Kiállítás készítője.

A kettős kiállítás egy jó alkalom arra, hogy bemutathassuk elődeink, illetve a velük szimpatizáló emberek tevékenységét, munkáját, hiszen a Békéscsabai Zsidó Hitközség mindig arra törekedett, hogy a jó kapcsolata legyen a város polgáraival és az ősöktől kapott hagyományait a nagyobb közönség is megismerje – hangzott el a kiállítás megnyitóján.

 

Galéria

 

A Békéscsabai Zsidó Hitközség a Schéner 100 békéscsabai évfordulós eseményeihez különleges, zsidó témájú képsorozattal csatlakozik, amelyeket először láthat szélesebb közönség. A négy magántulajdonban lévő Schéner Mihály festmények mindegyikén látható a “hagyomány fénye” emelte ki megnyitó beszédében Lukácsné Moskovitz Tamara, a hitközség elöljárósági tagja. Hozzátette: a hagyományos szituációkban ábrázolt zsidó emberek mindegyikét megvilágítja a fény ezeken az alkotásokon. 

Dr. Moskovitz Sándor elnök úr régi barátja és ismerőse, Csapó Ilona a tulajdonában lévő négy darab Schéner-festményt letétbe helyezte zsinagógánkban. Őt is az a szándék vezette, hogy megismertessük a várossal a zsidó hagyományokat, hogy a hajdan virágzó békéscsabai életről tudjunk mesélni – emelte ki Lukácsné Moskovitz Tamara.

A kiállításokat előzetes bejelentkezés alapján lehet megtekinteni. Az időpont egyeztetéséhez a Szent István téri Tourinform iroda nyújt segítséget az érdeklődőknek.

További programok »

Kultúra

Felállították a Watteraui kaput a Gabonamúzeumban

Újabb munkaszakaszába érkezett a Békéscsabán zajló nemzetközi fafaragó tábor.  A Békés Megyei Népművészeti Egyesület alkotó táborában ezen a héten egy Watteraui kaput újítottak fel, amelyet az alkotók csütörtökön a Gabonamúzeumban lévő kapusoron helyeztek el.
2024. július 19. 18:09
FEL