Tetoválások és gondolatok – tetoválóművészek alkotásai irodalmi körítéssel

2024. január 6. 19:54 | Csiffáry Zsuzsanna

Szombaton este megtelt a Csabagyöngye Kulturális Központ Kerengő kiállítóterme, ugyanis egy helyi tetoválószalon a tizedik születésnapját ünnepelte. A két kiállító és a kiállítás képeihez szöveges gondolatokkal csatlakozó író a Tetoválások és gondolatok című tárlattal szeretné közelebb hozni a művészetet mindenkihez.

A Tetoválások és gondolatok című kiállításon Szente Éva méltatta és mutatta be a tárlat művészeit és közreműködőit.

– A tetoválás az egyetlen olyan alkotás, melynek hordozója élő anyag, egy élőlény, és amelynek pusztulásával a mű is az enyészeté lesz. Így kerül harmóniába a maradandóság és a mulandóság – fogalmazott Szente Éva.

Hangsúlyozta: nem volt még arra példa, hogy a tetoválóművészek alkotásai irodalmi körítéssel, kulturális közösségi térben, képzőművészeti kiállításként szerepeljenek.

Ezután Forczek Győző, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese köszöntötte a látogatókat, és elismeréssel adózott a nem mindennapi kiállítás előtt.

A tárlaton egyébiránt szöveges bejegyzések, írások segítik az érdeklődőket a munkák megértésében, valamint információt kaphatnak a látogatók az alkotók céljáról is. 

Az alkotók célja pedig: közelebb hozni a tetoválás világát az emberekhez, hogy jobban megértsék. A tetoválás mára általánossá vált, de közel sem elfogadottá. Pedig nem egy újkori úri huncutságról van szó – a legősibb fennmaradt tetoválás egy több mint 5000 éves múmia bőrét díszíti. Mégis sokan viszolyognak a tetoválástól, sőt a tetováltaktól is. Barbarizmusnak tartják, öncsonkításnak, a saját testünk ellen elkövetett merényletnek. A tetoválásnak az elmúlt évezredek során az emberiség történetében az esztétikai funkción kívül mindig volt társadalmi jelentősége is. A rabszolgák megjelölése, a katonák azonosítása, a vallási témájú vagy törzsi tetoválások azonban mind egy célt szolgáltak és szolgálnak a mai napig, azt, ami magának a szónak is alapjelentése: nyomot hagyni – olvasható egy alkotásokat ábrázoló molinón.

A kiállítás alkotói is ezt szeretnék: nyomot hagyni. Valami újat, valami maradandót. A kiállítás tetoválóművészei Deli József és Pataki Angéla, Pribelszki Tamás és Puskás Zoltán. A kiállításban közreműködött Kiss Naomi és Kiss Albert.

A tárlat szellemi atyja, Deli József úgy gondolta, hogy sokkal különlegesebb élményt nyújthatnak, ha egy másik művészeti ággal is összekapcsolják saját alkotásaikat – így a képek mellett irodalmi szövegekkel is találkozhatunk, amelyeknek alkotója Hamar András.

– A következő másodperc mindent megváltoztat. A tű felzúg, a darazsak csípnek, és egyetlen pötty után örökre más lesz minden. Más lettél te is együtt a mindennel. Tetovált nép. Ez egy életre szól. Átmentél a tűzkeresztségen. És csak eztán jön a java. Fekszel és tűrsz. Órákig tűröd a fájdalmat, mert a cél lebeg a szemed előtt. És mert vezekelsz. A fájdalom megtisztít. A szertartás lényege a szenvedés általi megtisztulás. Végigjártad az utat, és a fájdalom kiűzi belőled a sötétséget – olvasható Hamar András egy írott gondolata a tárlaton.

A helyi szalon 10 éves születésnapi kiállítását egy hónapig láthatja a közönség, és ez idő alatt lehetősége van mindenkinek a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány támogatására. 

Az alkotó elmondta, hogy az elmúlt 10 év folyamatos fejlődése és sikerei mögött egy olyan szemlélet van, amelynek alappillére a lelkiismeretesség, és az, hogy mindig adni akartak a munkájukkal – miközben rengeteget kaptak is vendégeiktől, akiknek egy ingyenes, kiállítás utáni koncerttel kedveskedtek.

Kép: Behir.hu

További programok »

Kultúra

Szombat este a gyulai Hídfőben mutatja be Moha új projektjét, a Z Moss Smith-t

Az Empty Story mellett a második, ezúttal a szóló vonalával lép a deszkákra szombaton 20 órakor, a gyulai Hídfőben Kovács Moha Zsolt. A csabai zenész 2018 óta készíti elő a saját projektjét, és most végre úgy érezte, itt az ideje, hogy bemutassa, ami a fiókban maradt. A koncertre két legjobb jóbarátja is el- és lekíséri.
12:56
FEL