Tényleg kivágják a fákat a Kinizsi utcában?

2021. január 27. 17:09 | Vincze Attila

A közösségi médiában napok óta folyik a találgatás, hogy vajon Békéscsabán, a Kinizsi utcában zajló fejlesztés során kivágják-e a fákat. A behir utánajárt, hogy mi igaz a szóbeszédből.

Hetek óta dolgoznak a munkások Békéscsabán, a Kinizsi utca Andrássy utca felőli végén található egyik régi ház átalakításán. Kevés ehhez hasonló átépítés zajlik jelenleg a belvárosban, ezért többen találgatni kezdtek arról, hogy vajon mi lehet az építkezés célja. Gyorsan elterjedt a hír, miszerint hamarosan egy új étterem nyílik majd itt. Ha már vendéglátóhely, akkor annak terasz is kell. Mivel erre csak az épület előtti közterületen lenne lehetőség, szóbeszéd tárgyává vált, hogy ehhez ki kell vágni az ott található három fát.

Ulbert Zoltán, a Hatvanezer Fa Egyesület elnöke a szervezet Facebook csoportjában még a múlt héten osztott meg egy fotót a helyszínről, arra kérve a város illetékeseit és az épülő étterem tulajdonosát, hogy tisztázzák, igaz-e a fakivágásról szóló híresztelés. A városlakókat jól érzékelhetően megmozgatta a téma, több száz hozzászólás és reakció érkezett a posztra.

A természetvédő egyesület vezetője elmondta: aggódik amiatt, hogy mi lesz a mintegy 25-30 éves, oszlopos gyertyánok sorsa, ezért tette fel a kérdést a nyilvános fórumon. Hivatalos választ eddig ugyanis senkitől sem kaptak. Ulbert Zoltán hangsúlyozta, hogy ők nem a beruházás ellen vannak, ugyanakkor nehezen pótolható veszteség lenne a fák kivágása.

– Úgy gondoljuk, megoldható lenne az, hogy megépüljön az étterem terasza, de a fák is megmaradjanak. Erre rengeteg példát tudnék sorolni a világ bármelyik tájáról, úgy vélem, lennének kompromisszumok és ha kell, ebben szívesen segítünk is – fogalmazott.

Hozzátette, azért is lenne hátrányos a fák kivágása, mert nyaranta az emberek oda járnak hűsölni, ha pedig már nem lesznek ott a növények, akkor a környék igencsak felmelegszik majd.

A tervekkel kapcsolatban megkerestük az építkezés beruházóját is. Az a Kátay Géza áll a projekt mögött, aki több mint harminc éve működteti az innen alig pár száz méterre található Szultán Éttermet. Az üzletember elmondta, hogy egy olyan olasz éttermet szeretne nyitni a Kinizsi utcában, melynek jelenleg nincs párja a környéken.

– Hét évvel ezelőtt már nyitottunk egy ilyen éttermet Debrecenben, amely azóta is sikeresen működik. Ezt a hangulatot szeretnénk most elhozni Békéscsabára. A Bonita különlegessége, hogy nápolyi kemencében, helyi és eredettvédett DOP védjeggyel ellátott alapanyagokból készítjük a pizzát. Teljesen autentikus hangulatú vendéglátóhely lesz, mintha Szicíliában, egy kisváros éttermében járna az ember – részletezte a terveket a tulajdonos.

 

Kátay Géza, a tervezett olasz étterem tulajdonosa mutatja, hogy ennek a környéken található farönknek a helyére lehetne például új fát ültetni. Fotó: Vincze Attila / behir.hu

 

Kátay Géza a várhatóan nyár közepén nyitó éttermét csakis kiülős terasszal tudja elképzelni, így már kérelmezte az önkormányzatnál az épület előtti terület átalakítását. Arra a felvetésre, hogy ez csakis az ott lévő fák kivágásával valósulhat-e meg, a beruházó igennel válaszolt. Szerinte a körbeépítés azért nem lehetséges, mert ezek a fák gyakorlatilag törzs nélküliek, az ágaik nagyon alacsonyan vannak.

– Ez lényegében egy bokor, nem fa. Ha körbeépítem, akkor nem marad mellette hely, annak pedig nincs értelme, hogy kitegyek összesen két asztalt. Itt nem lehet azt megvalósítani, hogy a fával együtt csináljuk meg a teraszt – mondta.

A tulajdonos úgy tervezi, hogy csak kettő fát kellene kivenni az épület előtt álló három növény közül. Az éttermes a fák pótlásában hisz, erre több lehetőséget is mutatott a környéken.

Ulbert Zoltán viszont nem tartja jó ötletnek, ha a kivágott fákat más helyen pótolnák, mert ezekre éppen itt lenne szükség. Ő egyébként optimista, hisz abban, hogy végül megtalálják a közös megoldást.

– Mi nem vagyunk az ellen, hogy étterem létesüljön a helyszínen, sőt, kifejezetten szeretjük, ha a városunk fejlődik. Nem hiszem, hogy ennek ez a három szép fácska az akadálya lenne, meg lehetne oldani, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon – véli az egyesület elnöke.

Kátay Géza hangsúlyozta, hogy a helyi gazdaságot is erősítené a beruházás, mert békéscsabai pénzből, helyi munkaerővel és a csabaiaknak szeretné nyitni ezt az éttermet, a vendéglátóhely pedig mintegy 13 embernek adna munkát. Ehhez nem vár semmilyen támogatást sem az államtól, sem a várostól, csak azt, hogy fogadják el a tervét.

– Nem várok nagy csodát, de azt nehezen tudom elfogadni, hogy valaki aggódik a fákért, a húsz méterrel arrébb található, rossz állapotú növényekért viszont már nem tesz semmit. Szerintem a két fa nélkül is szebb lenne a környezet, mint ami most látható. Tervezem, hogy később, egy második ütemben az Andrássy-Kinizsi utca sarkán egy kis, közösségi teret hozok létre a várossal, így az épület tágabb környezete is megújulhatna – mondta.

Kerestük Békéscsaba önkormányzatát is, hogy megtudjuk, hol tart éppen az ügy. Szarvas Péter polgármester arról tájékoztatta a behir.hu-t, hogy az étterem tulajdonosa hivatalosan kérelmezte az önkormányzatnál az említett fák kivágását, azonban ezzel kapcsolatban eddig még nem született döntés.

További programok »

Itthon

Adventi hangulattal készül a gyulai Almásy-kastély

Karácsonyi varázskastély címmel hirdetett adventi programsorozatot a gyulai Almásy-kastély. Az intézmény december 2. és január 7. között szombatonként adventi vásárral, kézműves ajándékműhellyel, valamint ünnepi installációkkal várja a látogatókat.
17:04
FEL