Fásítási program: Egyre zöldebbé válik a Lencsési lakótelep

2022. november 29. 13:17 | Vincze Attila

Újabb fásítási program valósult meg Békéscsabán. A MOL-Új Európa Alapítvány által a "VárosFa" programban ezúttal a csabai önkormányzat összesen 70 darab fát kapott, melynek felét a Lencsési lakótelepen ültették el, kedden.

Az esemény kapcsán tartott tájékoztatón Békéscsaba polgármestere elmondta, hogy Békéscsaba "zöld város", így az önkormányzatnak eltökélt szándéka, hogy folyamatosan fejlessze a közterületeken és az erdőkben található faállományt. Szarvas Péter kiemelte, hogy idén már másodjára hirdetett meg a MOL-Új Európa Alapítvány a megyei jogú városok számára egy pályázatot, melyen ismét sikeresen vett részt a csabai önkormányzat. Mint fogalmazott, tavasszal húsz darab fát ültettek az adományból a Lencsésin a Pásztor utca melletti térre, most pedig összesen hetven darabot kapott a város az alapítványtól, melyből harmincöt hársfát a Lencsési lakótelepen ültettek el kedden.

– Természetesen ezen facsemeték gondozása is nagy körültekintést igényel. A Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. feladata, hogy minden évszakban gondozza, óvja a faállományt, ha kell akkor a kivágásról, a pótlásról gondoskodjon, valamint az öntözést is meg kell szervezni. Időnként pedig saját forrásból vagy felajánlásból a faállomány bővítését végzi el a cég – hangsúlyozta a városvezető.

A 4-es számú választókerület önkormányzati képviselője örömét fejezte ki amiatt, hogy a Lencsési lakótelep is kapott az adománynak szánt fákból. Varga Tamás arról beszélt, hogy a Lencsési a legzöldebb lakótelepek közé tartozik az országban, ennek fenntartása azonban folyamatos odafigyelést kíván, beleértve az öntözést, a falevelek összegyűjtését, valamint az újabb fák ültetését is. 

– Sok jelzés, javaslat érkezik a városlakóktól, hogy hova lehetne még fákat telepíteni, ezeket folyamatosan kontroll alatt tartjuk. Igyekszünk úgy beosztani mind az anyagi, mind a humán erőforrásokat, hogy homogén és rendezett, de mindenekelőtt zöld legyen ez a lakótelep, illetve maga az egész város – magyarázta. 

A városgazdálkodás, valamint az Országos Erdészeti Egyesület szakemberei a napokban még Gerlán húsz, Jaminában pedig 15 fát ültettek el a programban. 

Galéria

További programok »

FEL