Újabb fásítási program valósult meg Békéscsabán

2022. március 18. 17:13 | Vincze Attila

„VárosFa” néven Békéscsabán is elindult a MOL-Új Európa Alapítvány, az Agrárminisztérium, a Megyei Jogú Városok Szövetsége és az Országos Erdészeti Egyesület közös fenntarthatósági programja. A kezdeményezés során a szakemberek pénteken húsz darab fát ültettek el a Lencsési lakótelepen.

A „Neked Zöldül” fenntarthatósági program sorozat első fázisában a tavaszi mintaültetés a megyeszékhelyek és a megyei jogú városok számára jelent lehetőséget az együttműködésre, így kapcsolódhatott be a programba Békéscsaba is. A második fázisban pedig már minden, tízezer lakos feletti település benyújthatja majd a pályázatát, a két fázisban való részvétel ugyanakkor nem zárja ki egymást. A tavaszi időszakban 500 darab, ősszel pedig további 6500 darab egységcsomagot osztanak szét a települések zöldítésére országszerte. A városok a nagyméretű sorfák mellett az ültetéshez szükséges kiegészítőket, útmutatót és szakmai tanácsadást is kapnak. A mintaültetések során öt fafajta közül lehet választani, így amerikai hárs, fehér eper, közönséges nyír, platán és pusztaszil is díszítheti a jövőben a nyertes városokat. Az érintett településeken emellett óvodásoknak és iskolásoknak szóló edukációs programokat is szerveznek, támogatva a fiatalok további ismeretszerzését a fenntarthatóság és környezettudatosság területén.

A program keretében a Lencsési lakótelep Pásztor utca melletti terén összesen húsz darab fát ültettek el a szakemberek. Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy az önkormányzat minden lehetőséget megragad, hogy tovább bővíthesse a város már így is jelentős méretű, 150 hektáros faállományát. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat továbbra is kiemelt ügyként kezeli a település fásításának kérdését, valamint a közterületeken álló 63 ezer fa számának növelését.

 

Összesen 20 fát ültettek el a szakemberek a Lencsési lakótelep Pásztor utca melletti terén. Fotó: behir.hu

 

– Számos olyan esemény volt már a közelmúltban, és elmondhatjuk, hogy a jövőben is lesz, amellyel a városlakók számára jelezzük, hogy fontosnak tartjuk az erdősítés és fásítás folytatását a városban. Szeretnénk, ha a jövő generációi éreznék azt, hogy olyan környezetet kapnak majd tőlünk, amelyre büszkék lehetnek és igazi zöld városként lehet majd tekinteni Békéscsabára a jövőben is – fogalmazott Szarvas Péter.

A programban a települések választják ki az ültetési helyszíneket, szerzik be a szükséges engedélyeket, biztosítják a fák tárolását, öntézését a szállítás és az ültetés közötti időszakban, továbbá a települések ültetik el a fákat egy előre egyeztetett időpontban. Szani Zsolt, az Országos Erdészeti Egyesület megyei titkára számolt be a faültetés szakmai részleteiről. Mint mondta, olyan fafajtákat választottak ki, amelyik kifejezetten jól tolerálják a helyi viszonyokat. Hozzátette, hogy a mai városi közegben a közterületek intenzív használatban vannak, így alapos vizsgálatot igényel, hogy milyen fajtájú fákat lehet ültetni. Át kellett tehát gondolni, hogy a városi életkörülményeket, különösen az ültetés helyszínének adottságait jól toleráló, méretükben is alkalmas növényeket válasszák ki.

– 15 darab szilfát és 5 darab platánfát ültettünk el, mégpedig azért, mert ezek a fafajták nagyon jól bírják a városi környezetet, illetve jól tudnak alkalmazkodni az itteni körülményekhez. A nagy méretű fák idővel a tér arculatát is megváltoztatják: árnyékosabbá, tagoltabbá, élhetőbbé teszik majd az itt lakók számára – ismertette.

A húsz fa folyamatos gondozása a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. feladata. A szakemberek szerint a frissen elültetett fák nagyjából 10 év múlva már komolyabb hatást gyakorolnak majd a tér mikroklímájára.

További programok »

Önkormányzati hírek

Közel háromezer főt érintett a foglalkoztatást segítő vármegyei projekt

Pénteken délelőtt Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban rendezték meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program „Foglalkoztatási paktum Békés megyében” elnevezésű projekt záró rendezvényét. A Békés Vármegyei Önkormányzat és a Békés Vármegyei Kormányhivatal együttműködésében megvalósuló pályázat a hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerőpiaci integrációját tűzte ki célul. A projekt 2016 és 2023 között 3,8 milliárd forintból valósult meg.
2023. november 17. 15:24
FEL