Nehéz, de eredményes évet zárt a Hatvanezer Fa Egyesület

2022. december 29. 15:36 | behir.hu

Az év végén a Hatvanezer Fa Egyesület tagjai is visszatekintettek a 2022-es esztendőre, amely során a faültetési akciók mellett különböző programok révén országosan is felhívták magukra a figyelmet.

Az idei évet nemcsak az energiaválság és az orosz-ukrán háború tematizálta, de 2022-ben történelmi aszály súlytotta többek között a magyar agráriumot is. A szárazság a Hatvanezer Fa Egyesület tevékenységére is rányomta a bélyeget.

– Több esetben is újra kellett kezdenünk az elegyítést, amelyet egyébként kora tavasztól végeztünk a már meglévő, illetve éppen most alakuló erdeinkben. Nagyjából 15 ezer elegyítésről beszéltünk, ebből közel 10 ezer a Garabonciás erdőben, a többi pedig az Ancsin 1-2-3, a Polyák 1 és a Seben-Bobály erdőkben valósult meg, nem kevés fáról van tehát szó – ismertette Ulbert Zoltán, az egyesület elnöke. Hozzátette, hogy a fák locsolása idén kiemelten hangsúlyos volt (többek között a CsabaParkban is), a munkába pedig az egyesület önkéntesei mellett a békéscsabai diákság is bekapcsolódott több alkalommal. 

Duray Balázs szakmai koordinátorként a szervezet kapcsolati hálójának növekedését emelte ki.

– Iskolákkal, szervezetekkel dolgoztunk együtt. Gazdakörök, művelődési intézmények hívtak el bennünket, tehát nagyon sok helyre eljuthattunk. A glokális gondolkodás és cselekvés szellemisége az, amelyet mindig igyekszünk átadni. Ennek a lényege az, hogy miközben a jövőnkre, a hosszú távú fennmaradásunkra gondolunk, közben itt helyben nemcsak beszélünk, ötletelünk, de cselekszünk is. Ezt hívjuk mi ugye csúnyán "csinálásnak" – fogalmazott.

A szervezet idén nyáron először rendezte meg a Glokál Fesztivált, hagyományteremtő szándékkal. A Csabagyöngye Kulturális Központban életre hívott eseményt a zöld ügyek fóruma, a vízönrendelkezés, a klímaszorongással való megküzdés tematizálta, de a szakmai programokon túl a kultúra is nagy szerepet kapott.

Az időközben országosan is ismertté és elismertté vált egyesület képviselői a következő évben egy "nagy ugrásra" készülnek. Mint mondták, elérkeztek ahhoz a ponthoz, amikor a belső struktúra átalakítása, a határok kiszélesítése szükségessé vált, a munka ugyanis 2023-ban sem állhat meg.

További programok »

Itthon

FEL