Az elmúlt időszak eredményeit értékelte a Hatvanezer Fa Egyesület

2020. július 4. 08:24 | D. Nagy Bence

A Hatvanezer Fa Békéscsabán mozgalom hátterét biztosító egyesület képviselői pénteken a Széchenyi ligetnél az egyesület megalakulása óta eltelt időszak eredményeiről számoltak be.

Duray Balázs, Ulbert Zoltán és Poliák Pál értékelte a Hatvanezer Fa Egyesület tevékenységét pénteken. A tájékoztatón az egyesület három fő működési területéről hangzott el beszámoló, így az erdők, erdős ökoszisztémák létesítéséről, dűlők fásításáról és a városi fásításokról. 

– Most értünk el ahhoz a ponthoz, ahol eredményt kell vonni. Eddig 5,1 hektáron sikerült fásítanunk, amely egy összefüggő, 3,1 hektáros területből áll, ahol őshonos fajokat ültettünk, valamint öt kisebb területből, amelyeket békéscsabai magánemberek ajánlottak fel saját portáikon – ismertette Ulbert Zoltán, a Hatvanezer Fa Egyesület elnöke. Mint mondta: az 5,1 hektáron 200 ezer csemete nőtt ki, melyeket az egyesület munkatársai folyamatosan ápolnak és gondoznak. 

Az egyesület több mint hatvan fát ültetett el a városban, ezek mindegyike kiemelt közterületi fásítás volt, ezekhez csatlakozott az a több száz fa, amelyeket a kezdeményezés hatására magánemberek ültettek el.

 

Sajtótájékoztató a liget fái alatt.

 

– Több szanálás előtti területről mentettünk ki fákat, amelyeket később ismét elültettünk, nagyjából ezer ilyen fa biztosan megmarad. Emellett elindítottuk a dűlőfásítási projektünket is, amelyet 20 km hosszúságúra tervezünk, eddig 500 méternyi területet fejeztünk be - folytatta az egyesület elnöke. Hangsúlyozta, hogy a projekttel három önkormányzat – Mezőberény, Kamut és Békéscsaba - összefogásával egy, a településeket összekötő dűlőhálózatot hoznának létre.

Az egyesület jövőbeni tervei között szerepel a vizes élőhelyek fejlesztése is. Ez a projekt mintegy 12 hektárnyi területet érintene Békéscsaba környékén. Olyan területeket, ahol a vízrendezések előtt mocsarak, felszíni vizek tarkították a tájat. Az egyesület a megmentett területeket a tájsebek begyógyítása után az élővilágnak szánja. 

 

További programok »

FEL