Hatvanezer Fa Egyesület: Üdvözöljük az M44-est átszelő vadátjárókat!

2020. december 13. 13:29 | D. Nagy Bence

Pénteken a forgalom számára is megnyílt M44-es gyorsforgalmi út Békéscsaba és Kondoros közötti szakasza, amelyet vadátjárók is kereszteznek.

Ahogy arról a korábban beszámoltunk, pénteken megindult a közlekedés az M44-es Békéscsaba és Kondoros közötti, újonnan elkészült szakaszán. A gyorsforgalmi út egy balesetveszélyes útszakaszt váltott ki, ahol sok esetben a vadvonulás okozott jelentős károkat.

– Békéscsaba környezetében két nagyon komoly vadátjáró létesült, biztosítva az áthaladást az itt mozgó vadállománynak. Ez azért is fontos, mert a gyorsforgalmi út észak-déli irányban jelentősen átvágja a vándorlási útvonalaikat – emelte ki Poliák Pál, az egyesület egyik koordinátora. Hozzátette, az egyesület örömmel üdvözölte, hogy a megye gazdaságát is szem előtt tartva, a közel harminc méter széles vadátjáró alatt egy gyorsforgalmi út is kiépült. 

Balról jobbra: Duray Balázs, Poliák Pál és Ulbert Zoltán a közel 30 méter széles vadátjárónál. (Kép: Bucsai Ákos/BMC)

 

Az átjáró az egyesület zöldfolyosó-projektjébe is illeszkedik.

– Már másfél kilométernyi dűlőút-szélt fásítottunk, cserjésítettünk újra, további két és fél kilométer pedig már ki van mérve. Egy-egy ilyen nagy beruházás sokat kivesz a tájból, az így elveszett ökoszisztémát pedig valahogyan pótolni kell – hangsúlyozta Ulbert Zoltán, a Hatvanezer Fa Egyesület elnöke. Mint mondta, a következő fásítási munkák – amelyek során javarészt cserjékkel dolgoznak – Mezőberény, Kamut és Murony hármas határán zajlanak majd, mintegy 25 kilométeres szakaszt felölelve.

További programok »

Itthon

FEL