Takács Péter: Várunk mindenkit a Kreatív hetekre, a Lencsési Közösségi Házba

2023. október 19. 12:55 | Mikóczy Erika

Október 20-án egy közel egy hónapon át tartó programsorozat veszi kezdetét a Lencsési Közösségi Házban. A Kreatív hetek eseményeiről Takács Pétert, a közösségi ház vezetőjét kérdezte a 7.Tv Aktuális című műsorában D. Nagy Bence műsorvezető.

 

– Október 20-án egy kreatív műhely átadójával indul a Kreatív hetek programsorozata. Ez mit takar?

– A Lencsési út 18. szám alatt az elmúlt időszakban a Csabagyöngye Kulturális Központ kialakított egy helyiség-együttest, amelynek működtetése hozzánk került. Konzultálva másokkal, azt találtam ki, hogy működtessünk ott egy kreatív műhelyet. A helyiség elsősorban kisközösségek foglalkozásaira, összejöveteleire alkalmas. Úgy gondoltam, ha már lesz egy ilyen műhelyünk, akkor indítsunk Kreatív hetek címmel egy rendezvénysorozatot. A különböző ünnepkörökhöz kötődően mindig szervezünk programokat, de például a Petőfi 200 emlékév kapcsán, valamint a forradalom és szabadságharc évfordulója kapcsán is voltak rendezvényeink. Most október 20-ától november 10-éig egy 26 eseményből álló programsorozatot állítottunk össze. Ennek nyitánya október 20-án, pénteken 16 órakor az lesz, hogy Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere megnyitja a műhelyet, amelyet utána használatba is veszünk. Mivel közelednek a mindenszentek, Ujj Éva koszorúkészítést mutat be. A Krémiusz cukrászklubunk G. Pataki Mária vezetésével pogácsát és édes golyókat készít. Működik egy Paleo klubunk is Luptovics Dezsőné Zsuzsa vezetésével, ő sütőtök-krémlevest készít és avatja be annak paleo módon történő elkészítésébe a közönséget. A kertbarát körünk vezetője Erdei Lajos, ő színes répákat, zöldségkülönlegességeket ismertet meg a látogatókkal.  

 

 

– A Lencsési Közösségi Ház kisközösségei nagyon aktívak, ők is bemutatják a tevékenységüket a Kreatív heteken. Megosztana a kínálatból néhányat?

Október 20-án 17 órakor, a Márvány Fotóműhelyhez kötődően Mazán Erzsébet archaikus fotóiból nyílik kiállítás. Ismereteim szerint mi vagyunk a megyében az egyetlenek, akik bakelit börzét rendeznek, október 21-én ennek adunk helyet a nagytermünkben. Ezzel párhuzamosan lesz a Mohácsi termünkben játszóház, és szintén szombaton a Nagyváradi Fotóklub lesz a vendégünk, ők szociofotókkal mutatkoznak be. A kreatív műhelyt felhasználjuk arra is, hogy új közösségeket alapítsunk, részben úgy, hogy tőlünk megy át csoport, részben pedig úgy, hogy új csoport jöhet létre. Nagy igény van az asztaliteniszre, régebben a nagyteremben versenyeket is rendeztünk, most a műhelyben ez a tevékenység is otthonra találhat klub szinten. Alakul egy Játszma nevű kör a társasjátékok kedvelőinek, és Remény klub a természetgyógyászat iránt érdeklődőknek. Indul új sorozatunk is, ilyen lesz a Közéleti teaház, amelyre olyan ismert személyiségetek hívunk meg, akik régóta a Lencsési lakótelepen élnek és valamilyen oknál fogva ismertek. 1987-88-ban a Lencsési Közösségi Televíziónak voltam a stúdióvezetője, akkor találtam ki, hogy legyen egy műsor Közöttünk élnek címmel a helyiekről – ez kicsit hasonló ahhoz.  Az első vendégünk a teaházban Zsíros György lesz, aki évtizedek óta népszerű trafikot működtet a Lencsésin, és akivel Such Tamás, a Békéscsabai Médiacentrum munkatársa beszélget majd. Havonta egy alkalommal tervezzük a kreatív műhelyben megszervezni a Közéleti teaházat és a gasztro-esteket is.  

 

– A programokon, a szó legnemesebb értelmében érezhető a népművelő szándék. A közösségi ház rendezvényei, klubjai mindig megtalálják a maguk közönségét és közösségét. Ön szerint miért működhet ez ilyen sikeresen?

A közösségi ház mindig arról volt híres, hogy ha bárki, bármilyen ötlettel megkeresett bennünket, vagy személy szerint engem, és volt realitása annak, hogy az ötletét megvalósítsuk, akkor azt megtettük. Felkaroltuk a lakossági kezdeményezéseket. Szerencsém van abban is, hogy kiváló munkatársaim vannak, és kiváló klubvezetőink, akik partnerek a programok megvalósításában, és a kreativitás is minden szinten megjelenik. Annak is örülök, hogy vannak visszatérő vendégeink: Sarusi Mihállyal például egy író-olvasó találkozón rövidesen találkozhatnak majd vendégeink. (Egyébként régebben ő is a Lencsési élt.) Jó szívvel ajánlom a programjainkat, a részleteket megtalálják a közösségi oldalunkon is.

További programok »

FEL