Amikor a figaró és a traktorszerelő egy jót beszélget

2023. október 27. 18:42 | Such Tamás

Már egy hete zakatol a Lencsési Közösségi Ház által szervezett Kreatív hetek programfolyam, az intézmény Féja Géza téri intézményében és a Lencsési út 18. szám alatti Kreatív műhelyben. Csütörtök délután, az utóbbiban zajló Irodalmi teaház vendége Sarusi Mihály volt. A József Attila-díjas író Végenincs Corvinka című kötetéről mesélt; a moderátor szerepét Harangozó Imre néprajzkutató töltötte be.

– Ma este egy fodrász és egy traktorszerelő beszélget – mondja Harangozó Imre, Takács Péter, az intézményvezetője köszöntőjét követően. – Közben a fodrászból József Attila-díjas író lett... – Imrét pedig a nyáron beválasztották a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjai közé – reflektál nyomban Sarusi Mihály.

– Misi apai ágon kisiratosi (Arad megye) – folytatja Harangozó –, anyai ágon újkígyósi, és ha nagyon akarjuk, akkor szögről-végről rokonok vagyunk.

 

Nincs teaház a közösségi ház világbajnok teája nélkül – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Sarusi hozzáfűzi, három táj fia, amely az írásaiból is kiderül: Kisiratoson, Békéscsabán és Veszprémben is otthon érzi magát. (Végzettsége szerint női fodrász, továbbá a Wikipédia felsorolja: népművelő, könyvtáros, mozigépész, moziüzem-vezető, újságíró és filozófus, de volt matróz, szövetkezeti és megyeházi tisztviselő, nemkülönben éhezőművész is.)

Nos, a diplomáját megszerezve a Veszprém megyei napilap munkatársa lesz. Közben megismerkedik egy gyönyörű gimnazista lánnyal, akit – miután leérettségizik – azonnal feleségül vette. Két gyermeküktől három unkájuk születetik.

 

Galéria

 

Néhány év múlva Békéscsabára költöznek, ahol az MTI-tudósítója lesz és párhuzamosan íróvá válik. Gyermekeik Csabán járnak iskolába; megígérte azonban a feleségének, hogyha a gyerekek felnőnek, visszaköltöznek a Balatonhoz. Így is történt. Több mint húsz éve Balatonalmádiban élnek.

– Érdekes – jegyzi meg –, a veszprémi lakosok még kezdő újságíró koromban egyből befogadtak. Csabán pedig a Vákuum Sörözőben olykor megkaptam, hogy „Apád egy erdélyi menekült!”. Mivel nem vagyok szlovák, így csak félig-meddig vagyok csabai.

Elmeséli, egész életében gyűjtögette a körülötte zajló történéseket. Ezúttal a gyűjtés a szülőháza utcájára, a Corvin utcára vonatkozik, amit népnyelven Corvinkának hívnak. 2010-ben jelent meg a Corvinka könyvek első része a Végig a Corvinkán című utcarajz, idén pedig a Végenincs Corvinka című utcarajz II. kötete. Ebben könyvben a szlovák és a magyar világot írta le a saját tapasztalatai alapján.

 

További programok »

FEL