Szürke rendszám: változás a kerékpárszállításban

2017. április 23. 08:23 | Knyihár Mihály

Nem lehet többé egyszerűen csak levenni a rendszámtáblát és áthelyezni a kerékpárszállítóra. 2017 április elsejétől  újfajta, szürke rendszámot kell igényelni.

 

Aki eddig vonóhorogra szerelhető kerékpárszállítót használt, oda kellett figyelnie arra, hogy ne takarja el az autó hátsó rendszámtábláját. Ha az mégsem látszódott megfelelően, át kellett rakni a rendszámot a kerékpártartóra.

Áprilistól azonban bevezették a szürke rendszámot, így mostantól bűncselekménynek minősül , ha az autósok eltávolítják járművükről a rendszámot és áthelyezik azt egy másik eszközre.

Szabó Viktor, a Békéscsabai Járási Hivatal Kormányablak Osztályának vezetője elmondta, 2017 április elsejétől kérhetőek az úgynevezett szürke  rendszámtáblák, amelyeket a jármű rendszámával megegyező formátumban és karakterekkel gyártanak le. Ez helyezhető át azokra a kerékpárszállító eszközökre, amelyeket a jármű vonóhorgára szerelnek fel - tette hozzá az osztályvezető.

Az eljárás viszonylag egyszerű. Vannak olyanok, akik már túl is vannak rajta, és már a rendszámot is a kezükbe kapták.

Balázs Imre, a Speedy kerékpárbolt tulajdonosa is túlesett már az igénylésen. Mint mondta, a közlekedési hatóságnál soron kívül lehet bejutni. Az autót a szállítóval együtt körbefotózzák, és amennyiben az műszakilag megfelel a szállításra, akkor azt a forgalmiba is bejegyzik.

A szemle igazgatási és szolgáltatási díja 1770 forint. Ezt követően a kormányablakban 5500 forintot kell fizetni, ezután már csak arra kell várni, hogy értesítsenek a rendszám megérkezéséről.

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

Itthon

Elkezdődött a 23. ÁGOTA-tábor

Tíz napos mennyország – a jelmondat szerint ebben lehet része azoknak az állami gondoskodásban élő gyermekeknek, akik részt vesznek a hétfőn megkezdődött ÁGOTA Táborban. A huszonharmadik alkalommal megrendezett programnak idén még a Békés megyei, Doboz-Szanazugi Ifjúsági Üdülőközpont ad otthont. 
10:56
FEL