Szűkebb körű, de nívós az idei Zenit

2018. augusztus 18. 13:17 | Mikóczy Erika

Ezúttal nem lett nemzetközi, de így is gazdag programkínálattal jelentkezik Békéscsabán a 32. alkalommal megrendezett Zenei Ifjúsági Találkozó – Fúvószenekari Fesztivál. A táncbemutatókkal, koncertekkel és a szólóhangszeresek találkozójával kiegészült Zenit pénteken kezdődött és vasárnap estig kínál programokat az érdeklődőknek.

 

Mint azt Szente Béla, a Zenitet szervező Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója elmondta, az első fúvószenekari találkozót 1986-ban rendezték meg.

 – Az olyan régen volt, hogy szinte már történelem. Több helyen – például Siklóson, Sárváron, Salgótarjánban – is rendeztek korábban fesztiválokat a fúvószenekarok számára, de mára egyedül a békéscsabai maradt meg, ami óriási dolog. Egyetlen év maradt csak ki 1989-ben, viszont azóta minden évben megtartjuk a Zenitet. Eleinte még néptáncosok és kórusok is felléptek a rendezvényen, de aztán kikristályosodott, hogy ez csak a fúvószene fesztiválja legyen – mondta el Szente Béla.  

A Zenit – amelynek igazgatója húsz éven keresztül a tavasszal országgyűlési képviselővé választott Herczeg Tamás volt, aki most a rendezvény fővédnöke – ezúttal nem lett nemzetközi, de így is igen gazdag a programja. Mint azt Varga Gábor osztályvezető a 7. Tv Aktuális című műsorában is elmondta, olyan együtteseket látnak vendégül, akik minden évben megörvendeztetik a közönséget. Mazsorettekkel lépnek fel például a csorvásiak, ismét jön az a tótkomlósi zenekar, amelynek tagjai mindig emelik a rendezvény színvonalát, illetve a szintén nívós Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekart is láthatja a közönség.

 

 

A szólóhangszeresek a Vasutasban találkoztak és versenyeztek

 

 

A rendezvény egyik különlegessége a lassan már hagyománnyá váló klarinét- és szaxofontábor, amelynek szintén lesz fellépése Varga István klarinétművész – a Zenit konzulense – vezetésével. Másik kuriózum a szólóhangszeresek találkozója és versenye, amelyet a VOKE Vasutas Művelődési Házában és Könyvtárában tartottak szombaton délelőtt. Ezúttal ide is kevesebben jöttek, de előadásuk nívós volt.

 

 

– Jók, jobbak és még jobbak voltak a találkozóra és versenyre érkezett fiatalok produkciói. Lenyűgözött az a hangszeres tudás, amit a fiataloktól hallhattunk. Úgy gondolom, nagy elköteleződés és rengeteg munka kell ahhoz, hogy valaki eddig eljusson. Kicsit hasonló ez, mint a sport, és az ott elért kiemelkedő eredmények. Akik a zenét ilyen szinten művelik, mint az itt látott fiatalok, azok meggyőződésem szerint már ezen a pályán is maradnak – fogalmazott Váczi Gábor, a Sigma zenekar vezetője, a zsűri elnöke.

A Zenit szombaton és vasárnap este tovább folytatódik, a programban – amely itt tekinthető meg – a szólóhangszeresek versenyének legjobbjai is részt vesznek.

 

További programok »

FEL