Klarinétosok és szaxofonosok tábora a Köles István szaxofonversennyel

2018. augusztus 18. 09:41 | Gyemendi Réka

Idén XIII. alkalommal rendezték meg a Békéscsabai Nemzetközi Klarinét és Szaxofon Tábort. A tábor keretén belül ötödször tartották meg a Köles István szaxofonversenyt. A verseny eredményét a békéscsabai Bartók Béla Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában hirdették ki.

A versenyt - amelyre zeneiskolások, középiskolások és szakközépiskolások jelentkezhettek - 3 korcsoportban hirdették meg. Idén 15 növendék mérte össze tudását: 5 zeneiskolás diák, 8 konzervatóriumi növendék, valamint 2 főiskolás hallgató. Volt, aki első alkalommal vett részt a békéscsabai versenyen.

- Májusban voltam konzultáción Puskás Levente tanár úrnál, ő hívott a táborba, de azt csak később tudtam meg, hogy verseny is lesz. Úgy döntöttem, hogy benevezek én is. Nyár elején kezdtem készülni és meg is lett az eredménye- mondta Pápai István, aki a második korcsoportban indult és második helyezést ért el. Elmondása szerint napi több órát gyakorolt a megmérettetésre.

Varga István, a Zeneakadémia tanára elmondta: az ország minden tájáról érkeztek jelentkezők. Ez nagyban kapcsolódik a táborukhoz, hisz annak a létszáma is folyamatosan növekszik, idén 55 diákkal büszkélkedhettek. Kiemelte, hogy a ZENIT nyitókoncertjét is a tábor kamaraegyüttesei adják.

 

 

Dr. Puskás Levente a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának szaxofontanára elmondta: a tábor Magyarországon egy kuriózum, ugyanis ilyen más helyen nincsen. Különlegessége, hogy itt a klarinétos és szaxofonos növendékek össze tudnak jönni és neves tanároktól vehetnek órákat egy héten keresztül. Ezen kívül kamaraórákat is tartottak a táborban. Hozzátette: a tábor és a verseny is nagy élményt jelent a tanároknak és a diákoknak, így mindenképpen tervezik a folytatását jövőre is.

 

Díjazottak

I. korcsoport (zeneiskolások)

I. Szabó Tímea
II. Kocsis Barnabás és Niksz Bonifác

Ebben a kategóriában a zsűri III. díjat nem adott ki.

II. korcsoport (szakközépiskolások)

I. Bubreg Márton, Daradics Flórián
II. Pápai István
III. Gulyás Dorina, Hollósi Viktória, Tácsik Hunor

III. korcsoport  (egyetemisták)

I. Szánkár Gergő
II. Kovács Márk
  A zsűri III. díjat itt sem adott ki.

 

További programok »

FEL